Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180818-vallofven-737752_se.bhn_1.jpg
Statsminister Stefan Löfven (S) och SSU:s ordförande Philip Botström under lördagens pressträff i Uppsala där partiets åtgärder för att minska bodstadsbristen hos unga presenterades.

S: Sänkta byggkrav ska ge fler småbostäder

Skippa marknadshyror och satsa på bostäder som de unga har råd med – det vill Socialdemokraterna som föreslår sänkta standardkrav för att få fram fler student- och ungdomsbostäder.

Det handlar om att tillåta mindre lägenheter. S tror att man kan gå ned mot lägenheter på 20 kvadratmeter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Men de måste vara fullt utrustade, man måste kunna bo där. De ska ha kök och riktig toalett, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han presenterade förslagen i Uppsala.

Genom att sänka byggkraven så ska det både bli fler bostäder och lägre hyror, är tanken.

S vill också höja investeringsstödet för student- och ungdomsbostäder från 5 800 kronor per kvadratmeter till 7 100 kronor

Kompiskontrakt

Enligt Socialdemokraternas förslag kan typhus och serietillverkade hus få ner byggkostnaderna. Samtidigt kan så kallade kompiskontrakt, tidsbegränsade kontrakt för unga som vill bo tillsammans, göra det möjligt att dela på hyreskostnaderna.

SSU:s ordförande Philip Botström, som var med och presenterade förslaget i Uppsala, tror att det kan vara lösningen på en del – om än inte all – bostadsbrist bland unga.

- Jag ser förslagen som en viktig pusselbit att unga ska kunna flytta hemifrån, men jag tror de flesta inser att man måste göra ännu mer de kommande åren, säger han till TT.

Oklart antal

Hur många fler små billiga bostäder som kan komma att byggas utifrån förslaget kan Löfven inte svara på.

- Exakt hur många avgör kommunerna, som bygger, men vi vet om vi höjer investeringsstödet kommer det att byggas fler hyresrätter för vanligt folk, studentbostäder och ungdomsbostäder, säger Löfven.

TT: Vad är en rimlig hyra?

- Det beror på vad man tjänar. Men nyproducerade lägenheter måste ju kunna hyras av vanligt folk – i det här fallet ungdomar som arbetar.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) är kritisk och anser att Löfven lagt "mer på byggsubventioner än på polisen" under mandatperioden. "Det är ofattbart att Socialdemokraterna vill lägga mer pengar på något som inte fungerat när pengarna bättre behövs för att korta vårdköerna eller se till att vi får fler poliser", skriver hon i en kommentar till TT.

MEST LÄST