Saabdomen mot Muller överklagas

Ekobrottsmyndigheten är missnöjd med den friande svindleridomen mot Saabs tidigare styrelseordförande Victor Muller, därför väljer nu Saabåklagarna att överklaga domen. Mullers advokat är både förvånad och djupt kritisk till åklagarnas agerande.

ANNONS
|

Delar av den friande domen mot Saabs tidigare styrelseordförande Victor Muller har nu överklagats av Ekobrottsmyndigheten till hovrätten för västra Sverige.Det som har överklagats är punkten om grovt svindleri. Även domen mot de två revisorerna på åtalspunkten om grovt osant intygande överklagas. Kristina Geers och Jan Åke Jonsson frias däremot helt när domen mot dem nu vunnit laga kraft. – Vi anser att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av bland annat­ de uttalanden som Muller har gjort och vi vill därför att hovrätten prövar detta, säger Lars Lindman, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Svindleridomen som har över­klagats behandlar de uttalanden som fälldes av Victor Muller tillmedia och genom diverse pressmeddelanden under krisen våren 2011. Saabåklagarna Lars Lindman och Olof Sahlgren har hela tiden hävdat att Muller gjort uttalanden som medvetet förskönat läget i Saab.

ANNONS

Mullers advokat Hans Strandberg menade under rättegången att en företagsledare i ett aktie­bolag inte kan säga vad som helst om tillståndet i ett bolag. Han menade också att Muller inte talade med facit i hand och att uppfattningen då var att pengar var på väg in. Advokat Strandberg var också kritisk till att uttalanden i media överhuvudtaget kunde ligga till grund för ett åtal. När budet om att domen överklagats kom till honom blev han både förvånad och besviken. – Herregud! Jag trodde i det längsta att det inte skulle komma. Väldigt ovanligt att i ett så här stort mål lämna in ett överklagande fem i tolv. Jag tycker det är konstigt att de inte låtit detta somna av, säger Hans Strandberg.

Han hade på fredagseftermiddagen ännu inte lyckats få någon kommentar av Victor Muller. – Vi får ta tag i det här. Det får bli en till vända i en ny rättegång, fortsätter Hans Strandberg.

När det gäller de andra åtalspunkterna om LAT-avtalet och Dukelevel-avtalet väljer Ekobrottsmyndigheten inte att gå vidare med en överklagan. – Då vi inte kan förvänta oss en fällande dom i hovrätten avseende de övriga åtalspunkterna vore det oansvarigt av oss att överklaga tingsrättens dom i dessa delar, säger Lars Lindman.

ANNONS
ANNONS