Sverigedemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor Per Ramhorn.
Sverigedemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor Per Ramhorn.

SD vill bli vårdparti – får nobben om samtal

Sverigedemokraterna vill bli "det nya sjukvårdspartiet" och bjuder in till samtal om att knäcka köer. Men regeringen är inte intresserad av inviten. Även Centerledaren Annie Lööf är synnerligen kallsinnig.

ANNONS
|

- Det är ju inte kring Jimmie Åkessons bord man ska sitta om man ska lösa de praktiska problemen för sjukvården. Det handlar i stället om att byta regering nästa år, att byta ut Stefan Löfven och få en Alliansregering på plats så att vi återigen kan skapa en jämlik vård, säger Lööf till TT.

I sitt tal på SD:s landsdagar lanserade SD-ledaren Jimmie Åkesson förslag om att inrätta en samordningskommission för sjukvården. Han vill också ha samtal i riksdagen, över blockgränserna.

ANNONS

- Jag gör ett försök och i ett första steg kommer jag att bjuda in samtliga partiledare och partiernas talespersoner i sjukvårdsfrågor till samtal om det akuta läget, sade Åkesson.

Han tror att det går att göra snabba åtgärder, till exempel genom att skjuta till pengar till landstingen.

Även regeringen nobbar

Men att sätta sig i några samtal med Åkesson är helt uteslutet, enligt Lööf.

- Centerpartiet förhandlar inte och samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Också regeringen ger kalla handen.

"Man ska akta sig för politiker som har enkla svar på komplexa problem, vi har inget intresse av och kommer inte att förhandla sjukvårdsfrågor med SD", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Hon hävdar att SD inte förstår vårdens problem eller finansiering.

"Ny sjukvårdsreform"

På landsdagarna antog SD ett inriktningsprogram för sjukvårdspolitiken.

- Vi vill ha en helt ny sjukvårdsreform, säger partiets vårdpolitiske talesperson Per Ramhorn till TT.

ANNONS

Reformen är tungt inspirerad av en omläggning i Danmark för tio år sedan. SD hävdar att vägen till kortare köer, mer tillgänglig vård och nöjdare personal och patienter bland annat går via en garanti för vård inom 30 dagar, jämfört med dagens 90. Vid allvarlig sjukdom ska garantin vara 14 dagar. Mer statlig styrning och samordning ska också bidra till att ta bort vårdköerna.

Säkra vård utomlands

Partistyrelsen vill på sikt avskaffa landstingen, även om det ska utredas först. Som andra partier pekar SD på att skillnaderna i väntetid för vård kan stora mellan olika landsting, vilket inte är rimligt.

Om en allvarligt sjuk patient inte kan få vård inom medicinskt rimlig tid ska vårdavtal med andra länder säkra att personen får vård utomlands, utan att denne själv ska behöva ordna med det.

Inriktningsprogrammet ska vara basen för SD:s vilja att ta plats som ett vårdparti inför valet nästa höst.

När landsdagarna behandlade motionerna om vård och omsorg togs också alkoholpolitiken upp. Efter förslag från partistyrelsen biföll ombuden en skrivning om att verka för mer flexibla öppettider på Systembolaget.

TT
Fakta: SD:s vårdförslag

Målet är en vårdgaranti på 30 dagar, vid allvarliga sjukdomar 14 dagar.

Rätt till och hjälp med att snabbt få vård utomlands vid allvarliga sjukdomar ska införas, om plats inte kan fås inom rimlig tid i Sverige.

Personer med tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd ska ha begränsad tillgång till vård som inte är akut eller som inte kan vänta. I förslaget till inriktningsprogram sades det att den taxerade inkomsten skulle avgöra tillgången till vård för en person som inte är medborgare men har uppehållstillstånd. Det togs dock bort och har ersatts av ett system för att kvala in – i riksdagen har partiet föreslagit att en viss tids arbete ska vara avgörande.

I programmet lovar SD att satsa stort på personalen, ha yrkeslegitimationer från undersköterskor och uppåt. Vårdservicepersonal ska avlasta undersköterskor och andra inom vården.

SD vill se säkerhetsklassade vårdplatser vid sidan av de ordinarie, för att riskpatienter och aggressiva besökare snabbt ska kunna avskiljas.

Patienternas rättigheter ska stärkas, liksom rätten för en patient att ha en fast läkarkontakt.

Mycket av inspirationen till SD:s vårdreformer kommer från Danmark som på kort tid, för tio år sedan, genomförde stora förändringar i sitt sjukvårdssystem. Enligt en rapport från Myndigheten för vårdanalys 2014 var effekterna sju år senare något oklara. Sjukvården klarade mer men sjukhus hade slagits samman.

ANNONS