Vindkänsliga fordon rekommenderas att hålla sig borta från Öresundsbron. Arkivbild.
Vindkänsliga fordon rekommenderas att hålla sig borta från Öresundsbron. Arkivbild.

Se upp för rejäla vindar i södra Sverige

Håll i hatten! Vindbyar på upp till 23 meter per sekund drar nu fram över södra Sverige.

ANNONS
|

Klockan tio på lördagsförmiddagen uppmättes 23,9 meter per sekund i skånska Falsterbo. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Hallands län.

- Utemöbler kan vältas och lösa föremål kan blåsa i väg. Och ännu värre är det om man kommer ut till havs, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Det hårda vädret kommer att bedarra under dagen även om kraftiga vindar är att vänta kommande dygn. Vindkänsliga fordon rekommenderas att hålla sig borta från Öresundsbron, skriver oresundsbron.com. Starka vindar gör att det inte bedöms som säkert att passera över bron. Den varningen förväntas avbrytas först klockan 18.

ANNONS

Dessutom väntas rejält med regn, varför klass 1-varningar för höga flöden utfärdats för västra Kronoberg och Skåne med undantag för Österlen. Enligt Andersson finns det risk för lokala översvämningar då tidigare nederbörd mättat markerna.

- Kommande natt har vi ett nytt lågtryck som passerar, det blir regn in över västra och södra Götaland, säger Andersson.

Men den som väntar på något vädermässigt gott, eller i alla fall bättre, behöver bara härda ut i maximalt ett dygn till.

- I nordvästra Götaland och in över Värmland har det redan spruckit upp och är sol. Och successivt kommer det att spricka upp i stora delar av landet.

TT
ANNONS