En explosion inträffade på tisdagen på en metallverkstad i Trångsund.
En explosion inträffade på tisdagen på en metallverkstad i Trångsund.

Sju till sjukhus efter verkstadsexplosion

Sju personer fick uppsöka sjukhus efter att en explosion inträffat på en metallverkstad i södra Stockholm.

ANNONS
|

Det var vid 11.30-tiden som explosionen uppstod efter att en man i personalen skulle rengöra ett filter i en spånsug som samlar upp metalldamm. Verkstaden, som ligger i Trångsund i södra Stockholm, säljer och tillverkar plåtrör och stålstänger.

Lagerchef Jimmy Argården befann sig på sitt kontor när smällen kom.

- Smällen gjorde att stolen bara skakade. Jag gick ut för att se vad som hade hänt och såg ett stort eldhav och en massa rök. Alla har gjort en jätteinsats med att släcka, och det gick blixtsnabbt att få fram ambulanser och räddningstjänst. Chocken kom mer efteråt. När de satt här och fick syrgas, det var då tankarna började komma, säger han.

ANNONS

I samband med rengöringen exploderade metalldammet, varpå mannen som rengjorde spånsugen började brinna på ryggen. Han och två andra i personalen, som släckte branden, fördes omedelbart till sjukhus. Mannen uppges ha allvarliga brännskador.

- Vi vet bara att det här dammet har tagit eld och då måste det till någon form av värmekälla. Om det är en gnista, ett överhettat reglage eller en mänsklig grej, det måste utredas och åtgärdas när vi vet mer, säger Jimmy Argården.

Räddningstjänsten var fortfarande vid 14-tiden kvar för att vädra ut röken från lokalen.

- Det blev som en snabbt uppblossande eldboll, men det var inget tryck och fanns ingen spridningsrisk. Det är en arbetsplatsolycka, så arbetsgivaren har självklart ansvaret. Men om det beror på slarv eller vad det är, får man utreda, säger Roger Johansson, insatsledare vid Räddningstjänsten.

TT
ANNONS