En liten förändring – miljontals nya möjligheter. De nya registreringsskyltarna ska räcka för lång tid framöver.
En liten förändring – miljontals nya möjligheter. De nya registreringsskyltarna ska räcka för lång tid framöver. Bild: Transportstyrelsen

Snart får vi nya registreringsskyltar

De svenska registreringsskyltarna för fordon kommer få ett nytt utseende. Den 16 januari kommer de nya skyltarna, där den sista siffran kan ersättas med en bokstav.

ANNONS

De nya registreringsskyltarna är av nöden födda. Antalet möjliga kombinationer med det gamla systemet, tre bokstäver följda av tre siffror, börjar ta slut.

– Det har nått en kritiskt låg nivå. Vi behöver öka antalet möjliga kombinationer, säger Petra Engvall, kommunikatör på Transportstyrelsen.

Möjligheten att byta ut den sista siffran mot en bokstav får dramatiska effekter. Enligt Transportstyrelsen ökar antalet möjliga kombinationer med 26 miljoner. Från 12 miljoner till 38 miljoner.

Det är den första förändringen av registreringsskyltarna sedan 1972, då länsbokstaven togs bort och det nuvarande formatet infördes.

Hjulen på en folkvagn med den gamla sortens registreringsskylt kontrolleras vid bilbesiktningen 1964.
Hjulen på en folkvagn med den gamla sortens registreringsskylt kontrolleras vid bilbesiktningen 1964. Bild: SvD / TT /

– Den här förändringen ska rädda oss för lång tid framöver, säger Petra Engvall.

ANNONS

Förändringen gäller bara nya bilar och kommer inte innebära något nytt för bilar som redan är i trafik. Det nya systemet lanseras den 16 januari, och några veckor senare kan man se de första nya registreringsskyltarna på svenska vägar.

ANNONS