Bild: Pressbild/TT
Bild: Pressbild/TT

Socialdemokraterna KU-anmäler den tidigare Alliansregeringen

Mitt i krisen anmäler socialdemokraterna den förra regeringen till Konstitutionsutskottet. S-ledamoten Hans Hoff vill se en granskning av Alliansministrarnas agerande vid outsourcingen hos Transportstyrelsen. – De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, säger Hans Hoff till Aftonbladet.

ANNONS
|

Efter dagens politiska krissituation med hot om misstroendeförklaringar mot tre s-ministrar och ett flera timmar långt möte på Rosenbad väljer Socialdemokraterna nu att KU-anmäla den förra Alliansregeringen, skriver Aftonbladet.

Det är riksdagsledamoten Hans Hoff som är ansvarig för anmälan. Han menar att den förra regeringen måste ha godkäntatt Transportstyrelsen outsourcade den här typen av it-tjänster.

–En myndighet som har känsliga uppgifter som berör rikets säkerhet och som är integritetskränkande, måste få ett godkännande av regeringen för att lägga ut den typen av it-tjänster externt. Kanske i första hand från infrastrukturminister Catharina Elmsäter Swärd, men det är också någonting som borde kommit upp på ett regeringssammanträde. Det är en rätt stor fråga, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

Hans Hoff vill nu att Konstitutionsutskottet granskar vilka beslut som togs både i näringsdepartementet och i övriga regeringen kring hanteringen av Transportstyrelsen register.

Partiet står bakom

Enligt Hans Hoff står hela partiet bakom anmälan.

Även Jonas Sjöstedt (V) meddelade tidigare under onsdagen att VänsterpartietKU-anmäler den tidigare Alliansregeringen.

ANNONS