Nedfallna träd ställde till problem i trafiken i det drabbade området. Här syns ett nedfallet träd på Ingarö sydost om Stockholm.
Nedfallna träd ställde till problem i trafiken i det drabbade området. Här syns ett nedfallet träd på Ingarö sydost om Stockholm.

VMA på Gotland: Åk till brandstation för 112

Telefonnätet på Gotland fungerar dåligt efter stormen Alfridas framfart och räddningstjänsten går ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA. Om personer behöver få kontakt med 112 och telefonen inte fungerar ska man ta sig till närmaste brandstation.

ANNONS

- Det är ren säkerhetsåtgärd från kommunens och vår sida så att man säkerställer att 112-trafiken på ön fungerar. Det mesta fungerar men det är instabilt, säger Jarmo Carlsten, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, som även har hand om Gotland.

- Man har vidtagit den här åtgärden för att trygga medborgarna.

ANNONS

Personer som är i behov av att ringa 112 men vars telefoner inte fungerar kan därför åka till en av de tio heltids-, deltids- eller värnstationerna som finns på ön. Därefter tar brandkåren vidare kontakt med antingen ambulans eller polis, beroende på vad som behövs.

Personal kommer att finnas på alla stationer till dess att felet är avhjälpt. Att någon sådan här åtgärd vidtas händer inte ofta, säger Jarmo Carlsten.

- Nej, det gör det ju inte. I dag är det ganska säkert med telefonin men på ön har de haft sina problem.

Blåste rejält

Alfridas framfart i Stockholms län under natten lämnade synliga spår. I bland annat Sickla öster om Stockholm blåste en byggnadsställning ner och på Ingarö i Värmdö låg omkullfallna träd längs vägbanan.

Klass 2-varningarna för Stockholms län och Gotland skattades ned under dagen. Klass 1-varning gäller dock fortfarande för stora delar av Östersjön där vinden kan komma upp i 22 meter per sekund och vattenståndet är cirka 70 centimeter över det normala.

- Från kvällen kommer vinden att avta allt mer, då blir det fortsatt klass 1-varning, säger meteorolog Marie Staerk på SMHI.

ANNONS

Blåsigast under Alfridas framfart har Örskär, strax norr om Upplandskusten, haft med 38,5 meter per sekund i vindbyarna. Under dagen mojnade vinden allt mer i de stormdrabbade delarna av Sverige.

- Det här stormlågtrycket börjar röra sig åt sydost över Baltikum, säger Marie Staerk.

Varningarna stämde

Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev. Institutet har inte underskattat blåsten.

- Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsnivåer har det också varit varnat.

Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har haft fullt upp med att hålla vägarna farbara.

Fortfarande sent på onsdagseftermiddagen var det störningar inom Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågstrafiken på delar av Roslagsbanan har ersatts med bussar på grund av nedfallna träd som skadat kontaktnäten.

- Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.

ANNONS

Även Saltsjöbanan stod stilla på grund av en nedriven kontaktledning.

Färjetrafiken drabbad

Också skärgårdstrafiken har påverkats av stormen. Där togs beslut redan på tisdagen om att dra in flera linjer på grund av hårda vindbyar.

Samtliga avgångar mellan Gotland och fastlandet är inställda på onsdagen. Även färjorna till Åland har ställts in, och förseningar förekommer i den övriga färjetrafiken.

- Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Som mest var över 100000 hushåll på morgonen utan ström, innan reparationer kunde påbörjas. Värst drabbat var Roslagen och Stockholm. Strax efter 17.30 var fortfarande närmare 50000 kunder hos Eon, Vattenfall och Ellevio utan el.

TT
ANNONS