Tusentals ställer sig bakom #JagÄrLucia

Rasistiska kommentarer riktade mot Åhlens kampanj där en pojke var Lucia ledde till att man tvingades stoppa kampanjen. Men Elaine Eksvärd vill inte att hatet segrar och har startat initiativet #JagÄrLucia. - Det finns ingen motsättning mellan svensk och mörkhyad, Lucia och mörkhyad, eller något annat. Det är väldigt viktigt att folk förstår, säger hon.

ANNONS
|

I samband med Åhléns Luciakampanj, där en pojke var Lucia, förekom det flertal rastiska kommentarer på kedjans Facebook-sidariktad mot pojken.

Uppmärksamheten kring bilden blev så stor av det i sin tur tvingadepojkens familj att be om att få bilden borttagen.

"Vill inte låta rasisterna vinna"

Nu startar författaren och retorikexperten Elaine Eksvärd initiativet#JagÄrLucia, för att inte låta hatet segra.

– Jag tänkte på den här lilla pojken som togs bort från kampanjen. Han ska kunna se att andra som honom eller normavvikande kan träda fram i Luciakronan.Jag vill inte låta rasisterna vinna. Även om Åhléns backar från kampanjen så kan de välja att haka på det här, säger hon.

ANNONS

Initiativet har mötts av en stor respons. På bara några få timmar har tusentals personer lagt upp bilder på sig själva bärandes på luciakronan med hashtaggen #JagÄrLucia.

– Nu finns det tusen bilder av normavvikande lucior. Svarta och vita, män och kvinnor, HBTQ. Det finns ingen motsättning mellan svensk och mörkhyad, Lucia och mörkhyad, eller något annat. Det är väldigt viktigt att folk förstår, säger Elaine Eksvärd.

Flera svenska profiler har under måndagen varit tydliga med att visa sitt stöd. Bland de finns Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke och tidigare friidrottaren Stefan Holm, med flera.

Berördes personligen: "Får ont i hjärtat"

Elaine Eksvärd berättar att hon själv berördes mycket starkt av händelsen och att den fick henne att tänka på hennes egen barndom.

– Jag kommer ihåg hur laddat det var när jag var ung på 80-talet. Man skulle lotta ut vem som skulle vara Lucia, självklart var det bara de blonda tjejerna som fick vara det, berättar hon och fortsätter: Varje mörkhyadeller "icke-arisk" svensk får ont i hjärtat, det är klart att man tar det här personligt, säger hon.

Uppmanar alla att ladda upp en bild

Nu vill hon uppmana alla att ladda upp en Luciabild och visa att man tar avstånd från näthatarna och rasismen.

– Medier har förstorat upp ett hundratal näthatare och kallat det för folkstorm. Då ska jag visa en riktigt folkstorm, för det är alla som är Lucia. Det här är ingenting kommersiellt, utan för att visa att Lucia är olika, säger hon.

ANNONS

Med anledning av den rasistmobb som tvingade bort ett mörkhyat barn som Lucia i kampanjen. På grund av familjens rädsla för pojkens säkerhet så drog Åhléns in kampanjen. Jag förstår familjen❤️. Rasisterna vann. Jag vill ge Åhléns möjlighet att återuppta kampanjen med en hel drös avvikande Lucior. Inte bara mörkhyade, det utseende som rasister inte står ut med. HBTQ, man, mörkhyad, mörkhårig, lila, You name it! Hjälp mig att samla material för det. Är du mörkhyad/avvikande, man eller kvinna, skaffa dig en Luciakrona och ta en selfie med hashtaggen #jagärlucia Jag vill sluta upp bakom pojken, bakom familjen och visa att mörkhyade visst kan vara Lucior i Sverige. Tagga alla du vill❤️@ahlens @therealfakeadamtensta @paulas_me @rosenmas @lejonhjerta @vimmelmamman @tildedepaula #jagärlucia

Ett foto publicerat av Elaine Eksvärd (@elaineeksvard)

ANNONS