Åtta elever stängdes av för att ha kastat snöboll. Arkivbild.
Åtta elever stängdes av för att ha kastat snöboll. Arkivbild.

Tveksamt stänga av elever för snöbollskast

Skolverket är skeptiskt till att avstängning är rätt straff för elever som brutit mot snöbollskastförbudet på en skola i Hylte i Halland.

ANNONS
|

En skola i Hylte kommun i Halland införde tidigare i veckan ett snöbollsförbud efter omfattande problem med snöbollskastning, med hot om avstängning. En elev ska bland annat ha skadats av en snöboll, vilket fick skolan att vidta åtgärder.

Åtta elever på skolan stängdes av i fem dagar efter att ha brutit mot förbudet, rapporterar lokala medier.

Men Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, säger till Hallandsposten att allvarlighetsgraden i varje incident måste bedömas. I första hand kan det bli tal om en skriftlig varning eller kvarsittning.

- Avstängning ska bli aktuellt först när det sker ett allvarligt brott och rektorn upplever att det är nödvändigt att stänga av elever för att säkra andra elevers trygghet, säger hon till tidningen.

ANNONS

Skolan måste erbjuda de avstängda eleverna kompensation när de kommer tillbaka för den utbildning de missar under frånvaron.

- Det kan till exempel ske genom extra lektioner, extra inlämningsuppgifter eller att elever som behöver stöd ges ännu mer stöd, säger Olausson till Hallandsposten.

TT
Fakta: Avstängning i grundskolan

En rektor i grundskolan, sameskolan och specialskolan kan besluta att stänga av en elev för klara en svår situation. Tre krav ska vara uppfyllda:

+ Det är nödvändigt med hänsyn till andra elevers trygghet eller studiero.

+ Andra åtgärder har inte fungerat.

+ Eleverna erbjuds kompensation för missad utbildning.

En rektor kan få stänga av en elev även utan att ha försökt andra åtgärder om eleven begått ett allvarligt brott mot annan elev eller lärare.

Om eleven är under 18 år ska socialnämnden informeras. Beslutet kan överklagas i förvaltningsdomstol. Avstängningen får inte vara längre än en vecka och får inte användas fler än två gånger per termin.

Källa: Lärarnas riksförbund, Skolverket

ANNONS