Julsnapsar med släkten – som bäddat för konflikt? Arkivbild.
Julsnapsar med släkten – som bäddat för konflikt? Arkivbild.

Undvik minorna och behåll julfriden

Metoo-diskussioner, julsnapsar och intensivt umgänge över generationer. Julfirande med tjocka släkten kan innebära en promenad på minerad mark. Hur behåller man julfriden?

ANNONS
|

- Om det finns en inbyggd risk för en fejd eller osämja så kan man be parterna att hålla konflikten utanför huset. Och börjar de ändå att diskutera så är det adjö, säger Mats Danielsson.

Men att helt förbjuda vissa samtalsämnen tror han inte går. Däremot går det att ställa krav på att övriga gäster inte ska drabbas negativt.

- Det behöver nödvändigtvis inte bli konflikt bara för att man har olika åsikter. Men märker du att det går för hett till så tycker jag att man som värd kan säga ”jag föreslår att ni avslutar den här diskussionen, för den leder ingenvart”, säger Mats Danielsson.

ANNONS

Och för att vara på den säkra sidan kan det vara bäst att satsa på mer neutrala samtalsämnen.

Undvik att kritisera

Vett och etikett ska hjälpa till att få människor från olika håll och olika situationer att kunna samsas och passa ihop. Och det gäller också i familjer.

- Vi har ju en tendens, även jag själv, att bli lite bekväma i våra föräldrars närvaro, säger Mats Danielsson.

Han tycker att man under julfirandet kan ställa krav på sina gäster för få en rättvisare ansvarsfördelning. Det kan handla om vem som ska göra vad av maten, att man hjälps åt att hålla ordning eller på vilken nivå man ska ha julklappar.

- Sedan är det klart att du inte kan börja påtala saker som bordsskick eller hur man uppträder och gör, det kan vi ju inte ägna oss åt. För då kan du ju utlösa de riktiga minorna.

ANNONS

Förebygg konflikter

- Jag önskar att alla kommer ut i köket och erbjuder sig att hjälpa till. Eller bara gör något, det tycker jag är god etikett.

Enligt etikettsreglerna så ska man vanligtvis inte hjälpa till när det är fest. Men vid jultider och liknande högtider kan det vara uppskattat att man erbjuder sin hjälp. Mats Danielsson säger att det också kan vara ett bra sätt att förebygga konflikter.

TT
Fakta: Vett och etikett vid jul

God jul och gott nytt år sägs från första advent fram till jul till de man inte träffar igen före årets slut.

God jul sägs från första advent fram till och med 24 december.

God fortsättning (på julen) sägs från 25 till 30 december.

Gott slut (på det gamla året) sägs 30 och 31 december.

Gott nytt år sägs från midnatt 31 december till 1 januari.

God fortsättning (på det nya året) sägs från 2 januari.

Men den viktigaste regeln av alla är inte när eller hur utan att man hälsar på varandra.

Källa: vett-och-etikett.com

ANNONS