Utlandsjobb lockar svenska sköterskor

De svenska sjuksköterskor som för några år sedan började utvandra för att jobba i Thailand är hittills relativt få. Men fortsätter trenden är det ett tecken på ett systemfel i svensk sjukvård, menar Vårdförbundet.

ANNONS
|

– Är det dåliga villkor och tung arbetsbelastning som gör att man känner att man inte klarar av jobbet och vill åka iväg är det väldigt tråkigt. Men är det för att få ett miljöombyte och få komma tillbaka med ny kunskap är det ju bara positivt, säger Anne Karin Grande Höglund, Vårdförbundet Västra Götalands ordförande.

LÄS MER: De byter slask mot vita stränder

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, är inte bekymrade över att sjuksköterskor väljer att åka utomlands för att jobba och tror inte att det beror på dåliga villkor.

– Nej jag tror att det främst är unga som väljer att åka iväg för att de vill testa på någonting nytt. De har kanske heller inte lika bra koll vad kollektivavtalen innebär och vet kanske inte att pensionssystemen ser olika ut och att man i många länder måste avsätta pension på egen hand, säger Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

ANNONS

Att många svenska sjuksköterskor, särskilt från västkusten, väljer att jobba i Norge är ingen nyhet. Bättre lön, bättre arbetsmiljö och tid för patienterna är faktorer som lockar.

De senaste åren har emellertid grannlandets popularitet minskat. Facktidningen Vårdfokus kunde i februari i år berätta att jämfört med för bara några år sedan är det få svenska sjuksköterskor som söker sig till Norge.

Förra året fick endast 215 svenskar tillstånd att arbeta som norsk sjuksköterska, vilket kan jämföras med 2008 då siffran var cirka 2000.

Anledningarna till att allt färre väljer Norge är flera men en förklaring är att den norska kronan har sjunkit, samtidigt som det fortfarande är ganska dyrt i Norge.

I Thailand är det tvärtom. Svenska sjuksköterskor som väljer att flytta till Thailand för att jobba erbjuds lägre lön och sämre villkor än hemma i Sverige. Pension måste man exempelvis avsätta på egen hand. Men levnadsomkostnaderna är betydligt lägre.

Den senaste statistiken över utvandrade sjuksköterskor som Socialstyrelsen sammanställt är från 2014. Den visar att strömmen av utvandrade sjuksköterskor varit jämn de senaste tio åren och att antalet invandrade och återvandrade sjuksköterskor till Sverige faktiskt är större än antalet utvandrade. Hur många av dessa som faktiskt arbetar inom yrket vet man däremot inte.

ANNONS

– Vi i Vårdförbundet har ingen aning om hur många det rör sig om. Visst är det en del som tar tjänstledigt från sina vanliga jobb och åker men jag vet många som är pensionerade som är sugna på att få komma ned till värmen och arbeta samtidigt, säger Anne Karin Grande Höglund.

Vårdförbundet är oroade över den stora personalbrist som råder inom vården sedan flera år tillbaka och menar att det är ett systemfel om svenska sjuksköterskor känner att de inte har möjlighet till utveckling på hemmaplan.

– Det är väldigt tråkigt om man känner att man inte kan göra karriär här. Vi jobbar hela tiden på att få arbetsgivare att höja lönerna så man ska slippa hoppa runt på olika arbetsplatser för att få en högre lön, säger Anne Karin Grande Höglund.

Agneta Jöhnk på SKL håller inte med och säger att det finns stora möjligheter att klättra på karriärtrappan för sjuksköterskor även i Sverige.

– Vi har fantastiskt duktiga sjuksköterskor i Sverige som har väldigt roliga arbetsuppgifter. Sjuksköterskor har stora befogenheter och får oftast alltid jobba på toppen av sin kompetens, säger hon.

ANNONS