Ana Süssner Rubin (V), ordförande för Skånedistriktet och EU-kandidat, vill att partiet ska driva kravet på att Sverige ska lämna EU
Ana Süssner Rubin (V), ordförande för Skånedistriktet och EU-kandidat, vill att partiet ska driva kravet på att Sverige ska lämna EU

Utträdeskravet splittrar Vänsterpartiet

Ska Vänsterpartiet som enda parti driva kravet på att Sverige ska lämna EU eller inte? Det blev den heta frågan på Vänsterpartiets EU-valkonferens i Norrköping på lördagen.

ANNONS
|

Men partiledningen och partiledaren Jonas Sjöstedt anser inte att partiet ska driva utträdeskravet och att det ska framgå i valplattformen.

- Det finns ett missförstånd om att vänsterpartister inte driver på i till exempel klimatfrågan eller löntagares rättigheter för att vi hellre skulle vilja att Sverige inte ska vara med i EU. Och det gör att färre röstar på oss, säger han till TT.

I partiprogrammet står det att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att "det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu". Partiledningen vill i stället fokusera på klimatet och högerextremismen.

ANNONS

Frågan splittrar

Om detta råder det dock oenighet i partiet. Göteborgsdistriktet motionerar till konferensen om att kravet på utträde ska ingå i EU-valplattformen.

En som stödjer Göteborgsmotionen är Skånedistriktets ordförande Ana Süssner Rubin, som också är kandidat till EU-parlamentet.

- Vi ser att alltmer går åt fel håll i EU, det vi sade i folkomröstningen om EU har ju besannats. Människor dör ute på havet för att EU har en inhuman flyktingpolitik, lönerna dumpas, arbetare ställs mot varandra, rasismen ökar. Det finns så mycket som är fel med EU, och att då säga att vi ska göra EU till ett solidaritetsprojekt känns väldigt långt borta för mig, säger hon till TT.

Mäktigas regler

Debatten på valkonferensen kom att kretsa mycket kring frågan om utträde eller inte. Flera talade för att partiet ska driva utträdeskravet.

- Minns ni bilden av Spiggen som simmar in i valet för att påverka? EU är inte reformerbart. EU är byggt på de starkas villkor och efter de mäktigas regler och på de fattigas bekostnad, säger Bengt-Åke Berg från Jönköping.

ANNONS

- Att inte driva utträdeskravet är att sätta munkavle på våra medlemmar, säger Bore Sköld från Västerbotten.

Rikard Warlenius från Storstockholm varnar för att Europas extremhöger bytt taktik från exitstrategi till det uttalade syftet att ta över institutionerna och riva ned dem inifrån.

Läxa upp väljarna

- Vilka ska ta kampen mot dem om inte vänstern. Det är bara 15 procent av våra väljare som vill lämna EU. Det verkar litet dumt att läxa upp väljarna, säger han.

Jonas Sjöstedt tog upp frågan om utträdeskravet i sitt inledningsanförande.

- Det finns ett missförstånd som vi måste göra upp med. Många tror lite vagt att eftersom vi är så kritiska till EU så är vi inte med och påverkar. Att vi skulle sitta och sura i ett hörn och säga att det inte går. Här har vi ett jobb att göra under våren, säger Sjöstedt.

ANNONS

Han varnade för att högerextremismen är på frammarsch i Europa.

- Inför valet i maj är de också mer enade än tidigare. Och de har lagt om strategi, nu vill de tillsammans ta makten i EU. Det får inte ske, sade Sjöstedt.

Beslut om utträdeskravet fattas på söndagen.

TT
ANNONS