EU-minister Ann Linde (S) är på besök i Tunisien under konferensen Global Deal. Arkivbild.
EU-minister Ann Linde (S) är på besök i Tunisien under konferensen Global Deal. Arkivbild.

Vändning i Tunisien – men utmaningar väntar

Sverige vill ha ett utökat och stärkt samarbete med Tunisien, som efter attackerna mot turistmål 2015 fortfarande står inför stora utmaningar, enligt EU-minister Ann Linde (S). Fortfarande står turismen och stampar och svenskar vill inte åka dit.

ANNONS
|

För två år sedan fick en tunisisk "nationell dialogkvartett" Nobels fredspris för insatserna för att införa demokrati i landet efter Jasminrevolutionen 2011. Sedan dess har landets demokratiska utveckling gått framåt. En ny lagstiftning som motverkar våld mot kvinnor och olika initiativ för att minska korruptionen har införts i landet.

Står och stampar

Men landet har inte lyckas locka tillbaka turister sedan attackerna mot turistmål 2015.

- Turismen har inte kommit tillbaka i den omfattning som man hade hoppas. Svenskar reser i princip inte dit. Så turismen måste vända för att rädda ekonomin, säger Ann Linde som just nu befinner sig i landet.

ANNONS

För Tunisien är det nu viktigt att fortsätta att stärka samhället och framför allt att stärka kvinnors rättigheter, anser Linde som också pekar på att det är viktigt att motverka att polariseringen ökar igen – vilket många är oroliga för.

- Vi vill på alla sätt stötta en fortsatt demokratisk utveckling. Det är inte lätt för landet att göra det utan fortsatt stöd från omvärlden, bland annat med anledning av att utvecklingen kring landet inte är så positiv.

Handelskammare invigd

För nästan exakt ett år sedan öppnades svenska ambassaden igen i landet efter att ha varit stängd i 16 år. Och i går invigdes den svensk-tunisiska handelskammaren.

- Vi har väldigt goda förbindelser med landet och ser också väldigt positivt på ett ökat samarbete. Vi har haft svenska företagare i Tunisien sedan 60-talet och det vill vi fortsätta ha.

ANNONS
TT
ANNONS