Julen närmar sig och risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i jultrafiken. Arkivbild.
Julen närmar sig och risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i jultrafiken. Arkivbild.

Varning för halka – i nästan hela Sverige

En trafiktät helg väntar när dopparedagen i år infaller på en söndag. Men väglaget inför den stora resdagen är långt ifrån optimalt. SMHI varnar för plötslig ishalka i nästan hela Sverige.

ANNONS
|

Ishalkan kan slå till natten mot lördag och under morgonen när regn faller på kalla vägytor. De enda länen som undkommer SMHI:s varning är Norrbotten, Västerbotten, Skåne, Blekinge samt Jämtlands- och Dalafjällen.

Trafikverket uppmanar julfirare att köra extra försiktigt när samtidigt intensiteten på vägarna ökar – i flera dagar.

- Hade julafton varit på lördag hade resdagarna krympt, och ännu mer mitt i veckan, då reser man oftast dagen innan. Nu blir det fler resdagar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS

Enligt Trafikverket omkommer i genomsnitt femton personer per år under jul och nyår och ett 40-tal blir allvarligt skadade.

- Julhelgen är väldigt olycksdrabbad så det är viktigt att vara försiktig när man ger sig ut i trafiken, säger han.

Håll avstånd – sänk farten

Intensiteten i trafiken märks även av i tågbokningar, enligt järnvägsföretagen – mycket är fullbokat under fredagen och lördagen.

- Det speglar också hur biltrafiken kommer att se ut under dessa dagar, pointerar Olsson.

För att undvika farliga situationer ska bilister tänka på att hålla avstånd, anpassa hastigheten efter väglag och hålla lugnet.

Håll också koll på väderprognosen. Även om den visar plusgrader på många håll i landet i år behöver det nödvändigtvis inte vara en bra sak.

- När det kommer mycket snö kör man generellt mer försiktigt och händer det något så finns något mjukt som fångar upp, säger Olsson.

ANNONS

Årets jultrafik väntas dock bli snöfattig på många håll. Under fredagen passerar en högtrycksrygg in över landet och det blir mestadels uppehållsväder.

- Vi har snöbyar i fjällkedjan som kan driva in över Jämtland och Härjedalen, men inga stora mängder väntas där, eller någon annanstans, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Besvärligt väder på lördag

Högtrycket passerar bort under natten och ett lågtryck drar in från norska havet under lördagen. SMHI har också utfärdat flera varningar får hård vind.

- Framför allt i norra Norrland och det innebär att det blir ganska blåsigt i kombination med nederbörd. Det kan vara allt från snö, blötsnö till regn, beroende på var man är, säger Marie Staerk.

I Götaland kan det blåsa upp till mycket hårda vindbyar, samtidigt som temperaturer stiger till runt 10 plusgrader. Även i Svealand blir det blåsigt och plusgrader.

ANNONS

- Men det blir inte lika blåsigt och eller lika varmt där. I norra Sverige avtar nederbörden på eftermiddagen, med undantag för de nordligaste delarna där snön väntas fortsätta falla under kvällen, säger Staerk.

TT
Fakta: Att tänka på i jultrafiken

Var utvilad

Använd alltid bilbälte

Har du möjlighet att välja, så välj den säkraste bilen med de bästa vinterdäcken

Stressa inte, var ute i god tid och anpassa hastigheten efter väglaget

Håll avstånd

Ta med varma kläder och reflexer till alla i bilen

Ta med en laddad mobiltelefon, snöskyffel, bogserlina, startkablar och en isskrapa

Kontrollera spolarvätska och torkarblad och belysning

Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen

Bli inte överraskad av vädret, ta del av prognosen i förväg

Låt bilen stå ifall du har druckit alkohol

Källa: Trafikverket

ANNONS