Varningen: Ny influensavåg på väg

Nu är det värsta över, kanske du tänker. Icke, säger Folkhälsomyndigheten. En ny influensavåg, mer vinterkräksjuka och mycket höga nivåer av RS-virus lyder prognosen för de närmsta veckorna. – Det blir en andra topp, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan.

ANNONS
|

Många svenskar har legat hemma med influensa under vintern - fler ska det bli. Folkhälsomyndigheten går nu ut och varnar för ett nytt utbrott. – Influensasäsongen kom igång ovanligt tidigt, redan i november med en topp runt jul. Nu ökar aktiviteten främst i Götaland och delar av Svealand. Det blir en andra topp, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot vinterkräksjuka

Så skyddar du dig

Kanske läge att vaccinera sig? Ingen idé - det är redan för sent,menar experten. Det finns dock sätt att skydda sig på, om än inte hundraprocentigt, berättar Carnahan. – För att undvika smitta är god handhygien viktigt. Vem som smittas – ja det beror på hur mycket man utsätts för viruset, har man barn på förskola är det till exempel lätt att de blir smittade och så sprids det i familjen. Barnfamiljer kan tänka på att inte lämna sjuka barn till mor- och farföräldrar.

ANNONS

Kan leda till svåra symptom

Just äldre personer tenderar att i högre utsträckning drabbas av svårasymptom i samband med ett insjuknande i influensa.

Som om det inte redan vore nogså varnar Folkhälsomyndigheten också för att vinterkräksjukan väntas göra comeback - samtidigt som RS-viruset nått epidemi-mått. – Det är en tydlig epidemi. För de flesta märks RS bara som en vanlig förkylning, men de minsta barnen och sköra äldre personer kan bli riktigt rejält sjuka och behöva vård. Spädbarn kan få svårt att andas eftersom det bildas segt slem som ”geggar igen” luftrören. De kan också få svårt att äta. Då bör man uppsöka sjukhus, säger Carnahan till SVT.

Många är immuna

Omkring en femtedel av svenskarna har den medfödda förmånen att vara immuna mot den vanligaste typen av vinterkräksjuka.För övriga gäller god handhygien med tvål och vatten - viruset måste "gnuggas" bort.

När det kommer till att hålla influensan och RS-viruset borta är det handsprit som gäller.

Fakta - RS-virus, influensa och vinterkräksjuka

  • RS är en virusinfektion som oftast börjar som en vanlig förkylning med hosta snuva och feber. Vanligtvis bli symptomen inte mycket värre än så, men småbarn kring ettårs-strecket kan bli mycket sjuka med svår hosta, slem, andningssvårigheter och tappad aptit. De flesta drabbas av viruset någon gång under sina två första levnadsår.
  • Influensa är en virusinfektion som ofta slår till plötsligt med symptom som hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och ibland också irritation i ögonen. Influensan är sällan farligmen kan leda till följdsjukdomar, varför gravida, personer över 65 år eller personer som har andra typer sjukdomar eller allmänt nedsatt hälsotillståndrekommenderas att vaccinera sig.
  • Vinterkräksjuka orsakas av av så kallat calicivirus och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Smittvägarna är många och alla åldersgrupper kan drabbas. Illamående, kräkningar, diarré, ont i magen, feber, huvudvärk och allmän muskelvärk tillhör de vanligaste symptomen, som normalt ger med sig inom tre dygn. Namnet vinterkräksjuka kommer från att det är just under vintermånaderna som flest insjuknar.
  • Källa: 1177.se

    ANNONS