Det var Thure Andersens och Gunilla Malmbergs andra tur med båten för säsongen. De la i båten på fredagen och på söndagen fick de påhälsning av polisen ute till havs. Gunilla körde båda gångerna.
Det var Thure Andersens och Gunilla Malmbergs andra tur med båten för säsongen. De la i båten på fredagen och på söndagen fick de påhälsning av polisen ute till havs. Gunilla körde båda gångerna.

Åtalas för sjöfylla trots att frun körde

Thure Andersen är polisanmäld för sjöfylleri trots att det var hustrun Gunilla som körde båten och var nykter. Hans brott tycks bestå av att ha fällt kommentaren "Du har inte fått i backen riktigt!".

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen den 10 juni i år begav sig Thure Andersen och frun Gunilla Malmberg ut i sin fritidsbåt för att dörja makrill. Thure hade druckit två starköl innan båtturen och två öl under båtturen. Men det var Gunilla som stod vid ratten och körde. Gunilla lät båten småputtra fram i vad hon uppskattade till 2 knop. Plötsligt dök en polisbåt upp för att genomföra ett slumpmässigt LAU-prov (Lagen om alkoholutandning). Gunilla ombads att lägga till vid polisbåten.

– Jag blev nervös och lite stirrig, berättar Gunilla Malmberg som är mer van att köra en lite mindre båt än deras nästan 10 meter långa Sea Ray Sundancer.

ANNONS

Polisen ansåg inte att Gunilla kunde lägga till vid polisbåten med tillräcklig smidighet och noterade i förundersökningsprotokollet att Thure kom med råd till Gunilla hur hon skulle hantera ratt och reglage.

– Jag säger till henne att hon inte fått i backen riktigt, medger Thure Andersen.

Då chockar polismännen paret genom att be Thure blåsa i alkoholmätaren. Att han i lagens mening var onykter var inget som Thure förnekade, men han förstod inte varför han behövde blåsa.

Men polisen ansåg att Thure fullgjorde "en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss" som det står i sjölagen. Därför är han nu polisanmäld för sjöfylleri, trots att han inte körde båten.

Hela situationen är skrattretande, anser Thure och Gunilla. Det var ju Gunilla som körde och var nykter.

– Jag blir ju i praktiken omyndigförklarad. Det är förnedrande, säger Gunilla Malmberg som har svårt att tro att det skulle ha gått så långt om rollerna var ombytta.

Hela situationen har tagit Thure på sängen.

– Varje gång de pratar i media om sjöfylleri hör man rådet att alltid se till att ha en nykter person med som kör. Men jag tror inte folk känner till den här sidan av lagen, säger Thure Andersen.

ANNONS

Efter förhör ute till havs slutade parets fisketur med att de blev bogserade hem igen.

– Då bad de mig att peka ut grunden för dem i viken där vi bor. Men det kan jag ju inte göra, sa jag, för då gör jag ju om brottet. Men det slutade med att jag fick lotsa dem in, berättar Thure Andersen.

Fotnot: Thure Andersen nekar till brott och tänker bestrida åtalet i domstol.

De senaste veckorna har sjöfylleri varit på tapeten i media. För några veckor sedan gjorde en samling kändisar gemensam sak i ett debattinlägg där de rasade över att de inte fritt får välja måltidsdryck till havs. Samtidigt ställer sig en stor majoritet av befolkningen bakom tanken om nolltolerans mot alkohol till sjöss. Men sjölagen som kom i ny version 2010 ställer vissa juridiska spörsmål på sin spets. Är det bara föraren som kan åtalas för sjöfylleri? Och när anses man ha befäl över en båt? Bohusläningen har gjort ett nedslag i sjöfylleridebatten

ANNONS