15 gamla utan besök när personal uteblev

En anställd inom hemtjänsten uteblev från jobbet men arbetskamraterna reagerade inte. 15 vårdtagare blev utan besök och nu har händelsen anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Det var i slutet av november 2016 som personen uteblev från sitt kvällspass inom hemtjänsten. Det är oklart om hen hade sjukanmält sig.

Sex andra personer var i tjänst. Om alla kände till att personen inte var på jobbet är inte klart uttryckt i anmälan men några kontakter togs i vart fall inte.

I anmälan till IVO står att arbetskamraterna inte följde rutinerna för rekrytering på kvällar och helger. De följde inte handlingsplanen för oväntade situationer och de tog inte heller kontakt med chef i beredskap.

– Enhetschefen fick reda på det dagen därpå och vidtog åtgärder, säger Helena Lilliebjelke, avdelningschef för äldreomsorg och funktionshinder.

ANNONS

– Det får ju inte ske att någon blir utan sina besök. I det här fallet var det ingen omsorgstagare som for illa men vi har gjort en Lex Sarah-anmälan och finjusterat rutinerna så att det blir ännu tydligare vad man ska göra om någon inte kommer till jobbet.

Finjusteringen innebär att man har gjort en ny rutin för att säkerställa att vårdtagarna får de besök som är inplanerade.

– De har olika långa arbetspass hos omsorgstagarna och kommer tillbaka till lokalen på olika tider. Den nya rutinen innebär att alla ska kunna se vilka som är på jobbet.

Utöver detta har arbetsledningen haft samtal med all berörd personal och gått igenom rutinerna på nytt. Chefen för hemtjänsten har pratat med de 15 vårdtagarna.

Anmälan är en så kallad lex Sarah-anmälan. Reglerna finns i Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Där står att anställda ska rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden samt att den som driver verksamheten måste göra en utredning och åtgärda problemet. Allvarliga händelser måste anmälas till IVO.

ANNONS