En av gruppens uppgifter kan vara att hjälpa räddningstjänsten vid stora bränder.
En av gruppens uppgifter kan vara att hjälpa räddningstjänsten vid stora bränder. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

Bildar grupp för ökade resurser

Det är dags att börja satsa på den civila beredskapen. Det menar Tanums kommun med bland annat civilförsvarsförbundet som nu letar deltagare till en ny resursgrupp.

ANNONS
|

– Det ligger i tiden, vi får påtryckningar från regeringshåll, civilförsvarsförbundet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är dags att satsa på den civila beredskapen, säger Marcus Staxäng, utredare med ansvar för säkerhet på Tanums kommun.

Gruppen kallas för civil resursgrupp och finns i ungefär hälften av Sveriges kommuner. I Tanum är det dock nytt, förklarar Marcus Staxäng.

– I Strömstad har de haft det i många år. Vi är glada att vi är på gång här.

Anledningarna till att gruppen startar är flera.

– Dels men tanke på vad som händer i omvärlden men också för att kunna ta hand om det som händer gällande naturkatastrofer. Vi hade till exempel ett oljeutsläpp här, det kan också handla om sådana händelser, säger Marcus Staxäng och förklarar att det är kommunen, tillsammans med försvarsförbundet och flera andra organisationer, däribland Röda korset, som samarbetar kring den frivilliga resursgruppen.

ANNONS

LÄS MER: Fler civila ska krigsplaceras

Frivilliga resursgruppen beskrivs av civilförsvarsförbundet som en grupp utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller andra extraordinära händelser.

– Det kan handla om naturkatastrofer, stormar, översvämningar men också psykosocialt omhändertagande vid stora olyckor eller bränder. Det kan också handla om att hjälpa räddningstjänsten med enklare uppgifter, säger Marcus Staxäng och förklarar att exempel på sådana uppgifter skulle kunna vara att bära vattenslängar eller köra ut mat till räddningstjänstens personal.

Är inte detta kommunens ansvar?

– Kommunen har det yttersta ansvaret, så säger lagen. Men i en krissituation kommer resurserna vara begränsande och det ligger i allas intresse att samverka i en kris.

Nu letar kommunen efter personer som kan ingå i gruppen. De siktar på en grupp med mellan 15 och 25 personer som gärna får ha blandad bakgrund. Personerna kommer under hösten utbildas i bland annat sjukvård och psykosocialt omhändertagande.

LÄS OCKSÅ: "Man ska ha beredskap för krig"

I veckan bjöd Tanums kommun och civilförsvarsförbundet in till en informationsträff kring civil beredskap och den nya frivilliga resursgruppen. Ett 20-tal intresserade kom för att lyssna och drygt fem personer anmälde sitt intresse till att vara med i gruppen.

ANNONS

Enligt Marcus Staxäng många intresserade av den civila beredskapen.

– Jag upplever ett gryende intresse. Så fort man pratar om det med allmänheten visas stort engagemang. Det känns jättepositivt.

ANNONS