Bohusleden kan få nio kilometers avbrott

Tanums kommun, som ansvarar för skötseln på sin del av Bohusleden, befarar nu ett nio kilometer långt avbrott. Detta sedan ett privat markägarpar har begärt att kommunen återställer marken senast i mitten av februari nästa år.

ANNONS
|

Det var i mitten av augusti som kravet kom och under de två månader som förflutit sedan dess har kommunikationen mellan kommunen och markägarna från Stockholm, Gunilla och Erik Sellberg (son till grundaren och styrelseordförande i det internationellt verksamma återvinnings- och miljöföretaget Ragn-Sells, knappt tre miljarder i omsättning 2012), inte lett till någon samsyn. Per-Olof Johansson är samhällsbyggnadschef på Tanums kommun kunde igår inte lämna besked om utsikterna att få behålla denna del av Bohusleden eller om kartor och annat informationsmaterial helt enkelt snart måste göras om. Även om allemansrätten fortfarande gäller kan markägare inte tvingas att upplåta sina områden för vindskydd, skyltar och informationstavlor, även om det i regel inte brukar vara några problem.

ANNONS

–Vi tycker att detta är väldigt trist för Bohusledens skull om det blir ett avbrott här i Tanum. Men vi har problem med att hitta en ny sträckning. Vi har föreslagit olika alternativ till exempel så att leden bara går utmed befintliga vägar. Då tycker vi inte att det borde störa bruket av skogen så mycket, om det nu är det som är problemet, säger Per-Olof Johansson.

Varken han eller administratören Elisabeth Holmqvist uppger sig ha fått klarhet om markägarnas syfte och inte heller Bohusläningen får något sådant besked när vi ringer upp:

–Det är en avtalsfråga som vi håller på att diskutera så det vill jag inte kommentera, säger Gunilla Sellberg och antyder att ärendet för markägarnas del inte bara handlar om dragningen av leden.

Faktum är att det i dagsläget inte finns något nyttjanderättsavtal på den aktuella delen. Detta förklaras av att marken långt tillbaka, enligt kommunen, har tillhört Svenska kyrkan och före detta Domänverket. Enligt Lantmäteriet kom den i Sellbergs ägo 1996, vilket alltså också tycks ha fungerat ihop med Bohusleden fram till nu.

–Vi har försökt att lura ut hur vi kan hjälpa till för att lösa det här, utan att behöva ta bort de tre rastplatserna. Tyvärr vet vi inte riktigt vad det är som stör, säger Per-Olof Johansson.

ANNONS

På grund av den geografiska närheten bör nämnas att paret Sellberg även driver en process om att få uppföra ett antal vindkraftverk i Bön på andra sidan Södra Kornsjön i Dals Eds kommun. Det rörliga friluftslivet, som Bohusleden är ett uttryck för, brukar ofta tas upp som ett argument mot sådana etableringar.

–Jag tycker inte att det borde ha någon betydelse i det här fallet, säger Per-Olof Johansson.

  • Större delen av Bohusledens etapp 21, med 10,5 kilometers medelsvår terräng mellan Holmen och Daletjärnen, berörs av tvisten. Vindskyddet vid Södra Kornsjön används av vandrare och kanotister. Daletjärns vindskydd ligger på en klippa med utsikt över tjärnen och skogen.
  • Bohusleden består av 27 etapper (37 mil) mellan Lindome i söder och Strömstad i norr. Västkuststiftelsen har ett övergripande ansvar för samordning.
  • ANNONS