Det kan vara både nytta och nöje med vattenslang men i sommar tvingas villa- och fritidshusägare i Tanums kommun vara återhållsamma. (Arkivbild)
Det kan vara både nytta och nöje med vattenslang men i sommar tvingas villa- och fritidshusägare i Tanums kommun vara återhållsamma. (Arkivbild)

Därför måste du snåla med vattnet

Ännu en sommar inför kommunen bevattningsförbud. Men det är inte på grund av låga vattennivåer. Problemet är att kapaciteten i reningsverket inte räcker till för att möta efterfrågan när alla fritidshusägare och turister är på plats.

ANNONS
|

Det har talats mycket om låga grundvattennivåer i vår och det kan påverka många som har brunn. Men kommunens va-system påverkas av andra faktorer. Invånare, fritidshusägare och turistanläggningar i Tanum får i huvudsak sitt dricksvatten från Nedre Bolsjön och där ser rådande nivåer bra ut även om det inte alltid har varit så. Men det är framför allt reningsverket i Tanumshede är flaskhalsen. När folk inte bara ska dricka sitt vatten utan också fylla pooler, tvätta bilar med slang och köra igång vattenspridare på gräsmattor, ja då slår produktionen helt enkelt i taket.

–Bevattningsförbudet beror på erfarenheten av hur vattenförbrukningen var förra sommaren och på att kapaciteten i vårt vattenreningsverk inte räcker till, säger driftchef Michael Viberg.

ANNONS

För att vattnet ska räcka till alla ska man alltså tänka på att använda vattenkanna i stället för slang, låta bli att fylla pooler och bassänger samt gärna vara sparsam på olika sätt. Några tips kan till exempel vara att duscha snabbt i stället för att bada, att inte borsta tänder med rinnande kranvatten och att samla på regnvatten i tunnor som man kan vattna med torrare dagar.

Tidigare har bristande ledningskapacitet också varit ett skäl till bevattningsförbud men det ska kommunen till stor del ha byggts bort vid det här laget även om det finns mer att göra även på den fronten.

–Det stora är att vi måste bygga ut vattenreningsverket och det projekterar vi för. Beräkningen är att det ska vara färdigt 2019. När det är klart behöver vi förhoppningsvis inte ha något bevattningsförbud.

Förbudet mot bevattning gäller från kommande månadsskifte fram till en vecka in i augusti. Störst förbrukning är det i regel under ett två eller tre veckor kring mitten och slutet av juli.

–Det värsta scenariot är att dricksvattnet skulle ta slut men så har det inte blivit. Vi har klarat vattenförsörjningen även om det har varit precis på gränsen, säger Michael Viberg.

Bevattningsförbudet gäller de flesta med kommunalt dricksvatten, dock inte riktigt alla. Undantagen är dels abonnenter i Gerlesborg som får sitt vatten från Sotenäs kommun, dels abonnenter i Lur, Backa och Östad som försörjs av lokala grundvattentäkter och ledningssystem med förhållandevis god kapacitet.

ANNONS

ANNONS