Potentiell smittobärare. Den amerikanska hummern kan sprida sjukdomar och bilda hybrider med den europeiska hummern.
Potentiell smittobärare. Den amerikanska hummern kan sprida sjukdomar och bilda hybrider med den europeiska hummern.

EU förbjuder inte amerikanska hummern

EU har valt att inte sätta upp den amerikanska hummern på sin lista över invasiva arter, vilket sätter hårdare press på det svenska regelverket.

ANNONS
|

I våras föreslog Sverige att den amerikanska hummern skulle listas som invasiv av EU, något som också EU:s vetenskapliga råd höll med om. Men när beslutet att sätta den på listan skulle fattas tog det stopp, förslaget fick inte tillräkligt mycket stöd bland EU:s medlemstater.

Beskedet innebär att det svenska regelverket blir allt viktigare.

– Beskedet från EU-kommissionen innebär att vi nu får arbeta vidare med hur vi nationellt och regionalt kan förhindra fortsatt spridning av amerikansk hummer i svenska vatten, säger Björn Sjöberg på Hav och Vattenmyndigheten.

Det är sedan tidigare förbjudet att sätta ut importerade humrar i svenska vatten, men det är ett förbud som är svårt att övervaka. De senaste åtta åren har runt 30 amerikanska humrar hittats längs västkusten, de allra flesta i Gullmarsfjorden. Troligen har de rymt från odlingar eller blivit utsläppta. Forskare tror också att det kan finnas betydligt fler humrar ute i det fria.

ANNONS
ANNONS