Halvnöjd. "Resultatet av Brattenförhandlingarna kunde ha blivit sämre", säger svenske fiskebasen Peter Olsson.
Halvnöjd. "Resultatet av Brattenförhandlingarna kunde ha blivit sämre", säger svenske fiskebasen Peter Olsson.

EU skyddar mer av det viktiga Bratten

Ett av de viktigare områdena utmed kusten med djuphavskoraller, skyddas hårdare efter EU-beslut. Men det är länsstyrelsen och yrkesfiskare som fört en hård debatt om nyttan av fiskebegräsning i många år.

ANNONS
|

Främst är det länsstyrelsens Maria Kilnäs som jobbat med att få fram förslaget till fiskereglering på Bratten sedan 2012. Bratten är ett unikt djupvattenområde med koraller och djuprevsmiljöer med svampdjur.

– Vi har också haft som mål att skydda de djupa mjukbottnarna med stora sjöpennor och svampdjur, säger Maria Kilnäs.

– Området är viktigt för fisk, men kanske framför allt för räkorna, säger Peter Olsson som är ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, som inte alltid haft samma åsikter som länsstyrelsen om var man inte ska tråla i området.

Bratten ligger 20 sjömil sydväst om Väderöarna och är svensk ekonomisk zon, vilket innebär att också tyska, danska och norska fiskare haft tillgång till fiske här ute.

ANNONS

– Danska och norska fiskare har vi också fått förhandla med, berättar Kilnäs. Bratten är det största marina skyddade området i Skagerrak.

Här lever bland annat hornkoraller, svampdjur, hajar och rockor. Här har också Sveriges djupaste plats uppmätts till 560 meter.

I flera år har länsstyrelsen i Västra Götaland diskuterat med yrkesfiskar från flera länder om var den utökade fiskeregleringen inom Bratten ska genomföras. Ärendet har sedan vandrat via Havs- och vattenmyndigheten och upp till den svenska regeringen, som skickat förslaget vidare till EU som fattat beslutet om den fiskebegränsning som trädde i kraft den 5 januari.

Även sportfisket kommer att regleras här ute. Sammanlagt förbjuds fiske på yta av 32 000 hektar, vilket är nästan en tredjedel av hela Bratten.

– Vi har skyddat 27 procent av Bratten och av den åtgärden minskar 6 procent av området där yrkesfiskarna trålade innan beslutet.

Fiskeförbudet gäller alla typer av fiskeredskap och samtidigt införs ökat krav på att fiskefartygen rapporterar till myndigheterna var de befinner sig och vad de fångar. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger, att "det svenska yrkesfisket haft en konstruktiv ingång i detta arbete".

– Vår uppfattning är att myndigheterna till en del faktiskt lyssnat på våra argument och i förekommande fall tagit hänsyn till dem. Men vi vänder oss emot att myndighetsbyråkratin ska behöva mala ett sådan här ärende i fyra, fem år innan det händer något, säger Peter Olsson.

ANNONS
ANNONS