De jobbar för bättre bredband: Birgit Ståhlbom, kassör i Sannäs Fiber eko-
nomiska förening, Anders Ståhlbom, styrelseledamot, och Michael Ekman, ord-
förande.
De jobbar för bättre bredband: Birgit Ståhlbom, kassör i Sannäs Fiber eko- nomiska förening, Anders Ståhlbom, styrelseledamot, och Michael Ekman, ord- förande.

Förening kämpar för eget fibernät

Bredband via fiber ända fram till husknuten är vad nybildade ekonomiska föreningen Sannäs Fiber jobbar för. Tanken är att såväl telefoni som internet och tv ska gå över det lokala fibernätet.

ANNONS
|

Boende i området Gultjärn vid Sannäs är initiativtagare till föreningen som tillsammans med en motsvarighet i Kämpersvik är först ut i Tanums kommun med denna nya form av bredbandsutbyggnad.

Den innebär att föreningen bygger ett lokalt fiberoptiknät i samverkan med en entreprenör och med viss egen arbetsinsats. Nätet ansluts sedan till Telias nät för tele- och datakommunikation.

– Hittills har vi anmälningar om anslutning av ett 40-tal fastigheter men enligt Bynet, som vi samarbetar med, behövs det cirka 100 abonnenter för lönsamhet, säger Anders Ståhlbom i interimsstyrelsen för Sannäs Fiber ekonomisk förening.

Cirka hälften av anmälningarna hittills gäller ett planerat nytt bostadsområde.

ANNONS

Öppet för fler

Nu öppnar föreningen för flera intresseanmälningar genom att informera på olika sätt, bland annat via egna hemsidan (www.sannasfiber.n.nu) och ett möte i Tanumshede 20 april.

– För att kunna få bidrag måste vi erbjuda möjligheten till alla i ett område, säger Ståhlbom.

Föreningen har vänt sig till andra föreningar i området Sannäs, Mjölkeröd och Raftötången, men det finns också en beredvillighet att gå öster om E6 och ned till Grebbestadsområdet om intresse finns.

Varför fibersatsningen?

– Bredband över kopparnätet kommer inte upp i en hastighet som gör det möjligt att använda alla tjänster. Trådlöst bredband är inte så tillförlitligt och det är bara teoretiskt som det klarar att man surfar och ser på tv samtidigt, är svar som ges av Michael Ekman, ordförande i Sannäsföreningen.

Vad kostar utbyggnaden?

– Bynet har sagt runt 35000 kronor brutto per fastighet för fiber till tomtgräns men cirka 15000 netto, efter bidrag, säger Anders Ståhlbom, som anser att kostnaden kan ses som en investering i den egna fastigheten.

ANNONS

Kostnaden beror delvis på hur mycket eget, praktiskt arbete föreningen gör, i form av till exempel röjning och grävning.

De första fem åren med eget nät uppges föreningen vara bunden till Telias tjänster.

– De kostar idag 299 kronor per månad för telefon, tv och bredband. Av denna summa får föreningen 50 kronor för att Telia får utnyttja vårt nät, säger Anders Ståhlbom.

ANNONS