Företagarna i Tanum allt nöjdare med kommunen

Tanum får gott betyg från företagen när det gäller kommunens service. Mest nöjda är man med handläggningen kring serveringstillstånd.

ANNONS
|

Det är Sveriges kommuner och landsting som släppt sin rapport Öppna jämförelser företagsklimat. Det är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning gentemot företag.

147 av Sveriges 290 kommuner deltog i undersökningen som omfattar sex myndighetsområden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd. Företagen har fått svara på vilka delar man tycker fungerar och vilka som behöver förbättras.

Bäst bland Bohusläningens kommuner placerar sig Tanum. Tanum är dessutom en av de kommuner i hela undersökningen som förbättrat sig mest sedan förra mätningen.

Efter Tanum hamnar Uddevalla och längre ned, en bit under genomsnittet, finns Sotenäs.

Det som företagarna upplever fungerar bra i Tanum är framför allt serveringstillstånden. I Uddevalla uppskattar företagen kommunens service när det gäller livsmedelskontroll och brandskydd bäst. Det som gör att resultatet sjunker för Sotenäs är framför allt missnöje när det gäller bygglov och markupplåtelse.

ANNONS

– Det finns stora fördelar med myndighetsutövningen i de mindre kommunerna. Företagarna vet ofta vilka det är som är handläggare, det är lätt att komma i kontakt med rätt person och handläggarna för de olika myndighetsområdena sitter ofta nära varandra, vilket gör det enkelt för dem att träffas och samarbeta kring mer omfattande och komplicerade ärenden, säger Anna Lärk Ståhlberg, näringslivsutvecklare på Fyrbodals kommunalförbund i ett pressmeddelande.

Bra betyg från företagen får kommunerna när det gäller handläggarnas attityd, deras kunskap om lagar och regler samt möjligheten att komma i kontakt med rätt person per e-post. Minst nöjda är de med informationen på webbplatserna och handläggarnas kunskap om företagens villkor och förutsättningar. De är inte heller nöjda med handläggarnas förmåga att förstå företagarnas problem och handläggningstiden.

ANNONS