Finansieringen av nya mord inte löst

Både filmproducenten och Tanums kommun hoppas på fortsatt inspelning av filmer i serien Fjällbackamorden i år, men finansieringen av en ny omgång är ännu inte klar.

ANNONS
|

Sex filmer i serien Fjällbackamorden har spelats in i den första omgången. Två av dem visades i SVT kring årsskiftet och nu pågår arbetet med att sy ihop finansieringen av ytterligare en inspelningssäsong.

– Vår förhoppning är att kunna få ihop den ekonomi vi behöver och kunna fortsätta med säsong två. Det är det scenario vi jobbar efter, säger Pontus Sjöman, producent från bolaget Tre Vänner.

Produktionsbolagets medfinansiärer i den första omgången var SVT, tyska tv-bolaget ZDF, Nordisk Film och Film i Väst.

– Samtal förs nu med alla parter för att se vilka som är med på säsong två, säger Sjöman.

ANNONS

124 miljoner

Filminspelning är kapitalkrävande verksamhet. Enligt tidigare uppgifter omfattade budgeten för första säsongen 124 miljoner kronor.

– Ungefär hälften spenderades i Tanums kommun. Många företag har haft nytta av verksamheten som sysselsatt många människor lokalt. Teamet har ju bott, ätit och rest i kommunen, påpekar Karin Kempe, näringslivsutvecklare.

Hon framhåller att filmerna därtill väntas ge besöksnäringen en kick eftersom många förväntas vilja besöka inspelningstrakterna.

Hennes tro och förhoppning är att filmprojektet fortsätter i år:

– Planer finns på att börja reka nya inspelningsplatser i vår och dra igång inspelningen i augusti.

Hur filmerna tas emot av publiken har sin betydelse för fortsättningen. De två som visats har utsatts för en hel del kritik, både från professionella bedömare och i sociala medier.

– Vi lyssnar självklart på kritik men vi tror också på det vi gör. Vi ser filmerna som en stor succé, säger Sjöman, som anser att tittarsifforna är talande.

Två miljoner i snitt

De båda tv-filmerna sågs av i snitt två miljoner personer.

Eftersom svenska marknaden är begränsad är intresse och medfinansiering från utlandet utslagsgivande. Enligt Camilla Läckbergs uppgifter till tidningen Resumés nätutgåva har film- och tv-rättigheter nu sålts till elva länder, förutom europeiska länder även Australien och Nya Zeeland.

ANNONS

Nästa film som publiken får ta del av är Tyskungen, som visas på bio till våren – försommaren.

Till den första inspelningsomgången byggdes en studio upp i före detta IAC-fabriken i Tanumshede. Tre Vänners kontrakt på dessa lokaler löper fortsatt.

ANNONS