SÖKER NY ÄGARE. Pastoratet vill sälja prästgården i Fjällbacka, det gula huset framför kyrkan i bilden.
SÖKER NY ÄGARE. Pastoratet vill sälja prästgården i Fjällbacka, det gula huset framför kyrkan i bilden.

Fjällbacka prästgård är till salu

Kville pastorat säljer prästgården i Fjällbacka. Utgångspriset är sex miljoner kronor.

ANNONS
|

I huset, som ligger strax intill Fjällbacka kyrka, bor i dag Kvilles kyrkoherde Madeleine Myrström Kamb och hennes familj.

– Det är jag som har drivit frågan om försäljning. Jag har ägnat mig mycket åt fastighetsfrågorna och kyrkan har för många hus. Vi behöver sälja fastigheter för att få pengar till kärnverksamheten, säger hon, till Strömstads tidning.

– Vår huvuduppgift är att förkunna Guds ord.

Ett enigt kyrkofullmäktige har fattat beslutet om försäljning. Själv trivs hon och familjen bra i bygden och planerar att bygga ett eget hus inom pastoratet

– Det är synd att vi inte kan behålla alla fastigheter och vårda som kulturarv och det här är ju ett hus med historia. Stora pastorat kan driva olika sorters verksamheter men vi är för små för det. Vi behöver tänka framåt. Om människor fortsätter att lämna kyrkan måste vi tänka över vad vi vill göra.

ANNONS

Då är god medlemsvård och verksamheter som gudstjänst och diakoni viktigare än att kyrkan sköter fastigheter som den egentligen inte behöver, anser hon.

– Vi har däremot satsat på kyrkobyggnaderna, säger hon och tar ansvaret för den 1000 år gamla Svenneby gamla kyrka som exempel.

Kville pastorat har redan sålt prästgårdarna i Kville och Svenneby men har tre församlingshem kvar.

Några problem med försäljningen i Fjällbacka, som det blivit i Tanumshede, tror inte kyrkoherden ska behöva uppstå.

– Som kyrkoherde vill jag försäkra mig om att det inte blir någon verksamhet i huset som stör griftefriden, högljudd nattklubbsmusik till exempel. Det är den enda restriktionen jag har. Prästgården ligger mycket nära asklunden, säger hon.

– Försäljningen blir en öppen process och huset har stora möjligheter både för näringsidkare och privatpersoner. Sista ordet i affären har kyrkorådet.

Fjällbacka prästgård ligger centralt i Fjällbacka. Den har åtta rum och en bostadsarea på 190 kvadratmeter. Den byggdes 1897. Tomten är på 1710 kvadratmeter.

Svensk fastighetsförmedling har just gått ut med annonsen och mäklaren Leif Fourong säger att man inte kommit så långt som till budgivning eller visning än.

ANNONS