Konserverat. Staffan Greby med en numera sällsynt konservburk med svenska musslor. Burken har han sparat sen 80-talet när han själv arbetade med konserveringen.
Konserverat. Staffan Greby med en numera sällsynt konservburk med svenska musslor. Burken har han sparat sen 80-talet när han själv arbetade med konserveringen.

Greby lämnade vägen för skaldjuren

Staffan Greby gjorde sitt namn känt genom att introducera skaldjurskafé i Sverige och satte Grebbestad på kartan. Trots att han är utbildad vägingenjör och långt ifrån kock.

ANNONS
|

Staffan Greby är Greby med hela Grebbestad. Hans pappas anor sträcker sig till 1600-talets Grebbestad och hans farfar startade Grebbestads karneval, där Staffan själv även utsågs till prins -90.

I Staffans hus finns en "Taubehörna", där han bland annat har hängt upp originalbrev som Evert Taube skrev till sin sångmö, Siv Seybolt.

– Jag har till och med sprungit ärende för Taube, berättar Staffan som även har sångarens gamla båt liggandes på tomten.

Genom fönstret kan man se en mängd ostronskal på trädgårdens bergsknalle, men det är bara några i hans samling.

– Jag har nog 20 000 skal här under utbyggnaden, jag kan verkligen förstå samlare. Har man väl börjat så kan man inte sluta.

ANNONS

I sin ungdom gick Staffan till sjöss, som så många andra på den tiden. Han gick ner till hamnen i Göteborg där hans pappa hade kontakter och fick en snabb fråga: "Honolulu eller Rio?". Det blev Honolulu, en resa på fyra månader som gick genom Europa, över till Panama och Kalifornien för att bara nämna några ställen.

– I Honolulu fick vi fel på motorn, så där hade vi sju dagar i hamnen. På det lärde jag mig att surfa.

Han växte upp i det lilla kustsamhället i Bohuslän men begav sig till Göteborg för att studera. Och efter att han tagit sin vägingenjörsexamen blev han kvar för att arbeta. Under studierna gjorde Staffan även praktik i tyska Bayern.

– Jag kom dit och kunde knappt ett ord tyska. Det var en väldigt rolig tid och nyttigt att vara iväg och klara sig själv, säger han.

Efter sina tio år i Göteborg längtade han hem, på helgerna brukade han ta sin vespa och köra de dryga 14 milen till Grebbestad. Så bestämde han sig för att återvända, han satt och kollade i en tidning och såg en man hålla i en musseltamp.

– På bilden satt den svenska musselodlarens fader, Joel Haamer med en musseltamp i handen.

ANNONS

Den bilden var början till en framgång inom skaldjursbranschen.

1978 startade han tillsammans med några andra den första kommersiella musselodlingen i Sverige.

– Vi köpte in en maskin som skakade de kokta musslorna så hårt att köttet lossnade. Köttet ramlade sedan ner genom ett nät ut på ett rullband och skalen stannade kvar. Musslorna konserverades på Sannäs räkor och såldes till Finland.

Den största fiskgrossisten i Frankrike hörde av sig och var nyfiken på de mellanstora svenska musslorna. Det slutade med affärer på 40 ton sålda musslor till Frankrike.

Men det var mycket jobb med konserverade musslor, det ledde till att Staffan tillsammans med sina musselvänner hittade lösningar på problemet.

– Problem är egentligen en utmaning, och när man har löst ett problem så är man redan halvvägs, säger han och berättar om hur de uppfann det nät som de färska musslorna numera säljs i.

1985 så öppnade Sveriges största renodlade skaldjurskafé, Greby´s Skaldjurskafé, och det gjorde succé.

– Jag började först med en fiskvagn där jag sålde skaldjur och makrill, men sen etablerade jag mig i den gamla konservfabriken, säger han.

På Greby´s Skaldjurskafé började han också baka tångknäckebröd som även såldes vidare. På kaféet var han noga med att råvarorna skulle vara förstklassiga med närfiskade skaldjur från trakten.

ANNONS

– "Det märkvärdiga är det som inte är så märkvärdigt", sa en gäst en gång och det är väldigt sant.

Ett citat som också kan sammanfatta Grebys karriär tillsammans med hårt arbete.

1978 startade han den första kommersiella musselodlingen i Sverige.

1985 öppnade han Greby´s Skaldjurskafé

1990 kröntes Staffan till Grebbestadsprins

2004 var han med och startade OstronAkademin samt Ostronets Dag.

2005 fick han utmärkelsen årets skarpsill "för skarpt nytänkande i fiskebranschen".

Staffan har också fått förtroendet att öppna svenska ostron för både den franske kockikonen Paul Bocuse samt för vår svenska kung. Båda åt många och med förtjusning, enligt Staffan Greby.

ANNONS