Hovrätten prövar brutala chefsmordet

26-åringen mördade sin chef med 60 knivhugg i dennes villa utanför Hamburgsund. Trots det klarade han sig undan livstids fängelse när tingsrätten dömde. På måndagen börjar hovrättsförhandlingen - och därmed åklagarens kamp för ett hårdare straff. Samtidigt vill den dömde få sitt straff sänkt.

ANNONS
|

Tingsrätten dömde 26-åringen till 18 års fängelse, det längsta tidsbestämda straffet i Sverige, och utvisning från landet när fängelsestraffet är avtjänat. Rätten motiverade beslutet med att gärningen inte var planerad och att mordet föregåtts av en verbal dispyt mellan männen.

Åklagaren Thomas Willén var nöjd med att tingsrätten delade hans bedömning om att det rörde sig om mord och inte dråp, som 26-åringen ville ha det till. Trots det överklagade han domen i början av juli.

– 18 år är det längsta tidsbestämda straff som finns, så på det sättet var jag nöjd. Men efter att ha läst domen och funderat lite så tycker jag att det finns anledning för hovrätten att pröva om det inte ska bli livstids fängelse för det här, säger Thomas Willén.

ANNONS

– Den viktigaste omständigheten är att det har varit så extremt mycket våld. En väldigt stor del av det har utövats mot rygg och nacke när målsägande har legat på mage. Det är den mest försvårande omständigheten.

Några nya bevis som styrker Willéns yrkande finns dock inte.

– Nej, förundersökningen har inte kompletterats. Det är samma material som i tingsrätten, men jag tycker att det är så pass försvårande omständigheter att det ska vara livstids fängelse, säger han.

Även den dömde 26-åringen har överklagat, med hopp om att få rubriceringen ändrad till dråp. Det motiverar försvaret med att den dödade mannen har kränkt 26-åringen verbalt samt knuffat honom före mordet.

Till hovrättsförhandlingen har försvarat kallat 26-åringens fästmö som vittne. Kvinnan ska berätta om sina iakttagelser under mordkvällen, då mannen ringde henne strax efteråt.

Det var den 27 januari som mannen i 55-årsåldern mördades brutalt i sin villa utanför Hamburgsund. Den 26-åriga mannen från Tadzjikistan, som arbetade och bodde hos offret, greps i Göteborg. Fram till mordet hade de båda männen en bra relation, 26-åringen hävdade bland annat att han älskade mannen som han arbetade för.

Enligt vad 26-åringen själv berättat om morddagen hamnade han och hans arbetsgivare i gräl om flera olika saker. Bland annat om att han inte skulle ha fått pengar han var lovad av sin arbetsgivare och att arbetsgivaren sagt förnedrande saker om 26-åringens fru. Men också att 26-åringen upplevde att arbetsgivaren kränkt hans religiösa tro.

ANNONS

Förhandlingarna i hovrätten pågår i tre dagar och inleds på måndagenför att fortsätta dagen efter. Sedan tar man paus i två dagar och avslutar på fredag.

ANNONS