Hyllas för städinsats i Fjällbacka skärgård

Föreningen Världens vackraste skärgård får Tanums miljöpris för ett engagerat, ideellt arbete med att städa stränder i Fjällbackaskärgården.

ANNONS
|

– Kul och inspirerande! Ett bra kvitto på de ideella insatser som görs av så många, säger Anders Nilsson, en av initiativtagarna till en strandstädning som baseras på ett faddersystem.

Cirka 80 familjer har tagit på sig att bli faddrar för öar och holmar i Fjällbacka­skärgården. På stora fadderdagen i juli samlades det in cirka 900 säckar med skräp och ytterligare 300 har samlats sedan dess, när faddrarna återkommit till sina stränder.

Fadderdag

– Nu laddar vi batterierna för nästa år, då vi planerar såväl en stor fadderdag i juli som två minidagar på våren och försommaren, då vi tar oss an särskilt behövande öar, berättar Anders Nilsson.

ANNONS

Föreningen planerar också ett seminarium i Fjällbacka i vår, då såväl miljöaspekter på nedskräpningen som följder för besöksnäringen ska tas upp. Företrädare för andra kustområden ska bjudas in för att på så sätt sprida fadderidén.

– Seminariet kan bidra till inspiration och till att idén förs vidare, säger Nilsson.

Miljöpristagaren har utsetts av Tanums miljö- och byggnadsnämnd, som valde mellan en handfull kandidater.

”Jätteinsats”

– Allt som görs för att få bort det maritima skräpet är en jätteinsats. Speciellt lovvärt är det när man på ideell väg tar ansvar på detta sätt, säger nämndordföranden Rolf Hermansson (C), engagerad i Kimo, en organisation mot nedskräpningen som samlar kommuner i Nordsjöområdet.

Han berättar om stormfåglar som dött sedan krävan fyllts med plastbitar, felaktigt uppfattade som mat, och om hur de minsta plastpartiklarna är ett hot mot organismer som livnär sig på plankton.

– Småplasten är ett av de stora bekymren, instämmer Anders Nilsson, som ser det som särskilt viktigt att ta hand om plast innan den bryts ned och pulvriseras.

ANNONS