Överens. Fack och arbetsgivare har förhandlat fram ett nytt avtal som alla är nöjda med.
Överens. Fack och arbetsgivare har förhandlat fram ett nytt avtal som alla är nöjda med.

Inga brandmän säger upp sig i Tanum

Krisen är undanröjd. Ingen av de deltidsbrandmän som i våras lämnade in sina avskedsansökningar kommer att sluta.

ANNONS
|

I början av april såg det mörkt ut för räddningstjänsten i Tanum. Halva styrkan hade lämnat in sina avskedsansökningar. Orsaken var ett utbrett missnöje mot avtalet Rib 17 (räddningsmän i beredskapsstyrka) som räddningstjänstförbundet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) hade tecknat i slutet av förra året. För deltidsbrandmännen skulle avtalet bland annat innebära att de skulle förlora OB-tillägg och bilersättning. Avtalet väckte starka reaktioner på flera håll i landet och det var många deltidsbrandmän som liksom de i Tanum sade upp sig i protest.

Massuppsägningarna ledde i sin tur till reaktioner från SKL och arbetsgivarna menade att det kunde röra sig om ett avtalsbrott. Men nu är krisen löst. I alla fall i Tanum där samtliga deltidsbrand nu har ändrat sig och Gunnar Ohlén, räddningschef i Tanum, kan pusta ut.

ANNONS

– Ja, vi har tecknat en lokal överenskommelse och samtliga brandmän har dragit tillbaka sina uppsägningar, berättar han.

Det man har gjort i Tanum är helt enkelt att i ett lokalt avtal återinföra de ersättningar som försvann i det centrala avtalet.

– I det centrala avtalet var vissa ersättningar borttagna. Där har vi reglerat det så att från och med den förste i maj får man de ersättningarna.

Det lokala avtalet innebär något högre kostnader för kommunen tillstår Gunnar Ohlén, men från arbetsgivarens sida och från politikerna är man ändå nöjd med överenskommelsen. Och även deltidsbrandmännen är tillfreds med uppgörelsen.

– Det var 25 stycken som sa upp sig men samtliga har kommit tillbaka nu.

Innebär det att alla är vänner igen nu då?

– Vi har egentligen alltid varit vänner men tolkat avtalet på olika sätt. Nu är vi överens.

Läs också: Tolv räddningschefer vädjar till Ygerman.

Från Tanums kommun har man kontinuerligt fört dialog med SKL i Stockholm med anledning av Rib 17. Avtalet ska gälla fram till våren 2019, då det är dags för ett nytt avtal.

– Jag hoppas det blir ett tydligare avtal nästa gång. Hoppas att vi inte hamnar i samma situation, säger Gunnar Ohlén.

ANNONS

– Man har tagit åt sig från de synpunkter vi har haft. Jag tror de sitter och analyserar det här nu.

Även om den akuta krisen är undanröjd så är det fortsatta problem för räddningstjänsten att rekrytera deltidspersonal, och inte bara i Tanum. Samtliga chefer för räddningstjänsterna i Västra Götaland har i ett brev till inrikesminister Anders Ygeman lyft sin oro över detta och menar att utbildning måste prioriteras.

ANNONS