Klart för Alliansens budget i Tanum

Det blev en stundtals hård debatt när nästa års budget skulle klubbas i Tanums kommunfullmäktige. Till slut blev det ändå Alliansens budgetförslag som med över­tygande siffror fick grönt ljus.

ANNONS
|

Det blev en närmare två timmar lång budgetdebatt när kommunfullmäktige i Tanum sammanträdde under måndagskvällen. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade kommit med egna budgetförslag som ställdes mot Alliansens.

Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M) inledde debatten.

– Jag tycker att vi har en ­positiv utveckling i ­Tanum. Vi klättrar i svenskt närings­livs ranking och vi ökar ­befolkningsmässigt. Budgetförslaget för 2017 är offensivt, men också återhållsamt. Vi redovisar ett överskott på över 14 miljoner kronor och då lever vi upp till balanskravet som kommunfullmäktige har satt, sa hon till de församlade.

Den stora knäckfrågan under kvällen var skatte­satsen. Tanum skattesats har legat still på 21,56 kronor sedan 2004. Alliansens önskan var att den låg kvar på samma nivå även nästa år medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville höja skatten med 20 respektive 25 öre.

ANNONS

– Sveriges kommuner och landsting varnar för att kommunernas kostnader kan innebära kraftigt ökade skatter kommande år. Vårt budgetförslag bygger på att skatten höjs nu. Det är nödvändigt för att kunna finansiera välfärden, sa Louise Thunström (S) som också vände sig mot de effektiviseringar som Alliansen planerat för nämnderna.

– Att spara i verksamheten genom att skära med ost­hyvel är inget bra alternativ. Vi vill ha mer långsiktiga ­effektiviseringar där kvalitén behålls. Hon fick mothugg av ­Roger Wallentin (C).

– Även i er budget finns det effektiviseringar. Vår budget är en ansvarsfull och långsiktigt budget med de satsningar på byggande, skola och omsorg som behövs, sa han. Michael Halvarsson (MP) gick hårt åt Alliansens budgetförslag.

– Alliansens budgetar har inte varit starka eller offensiva på flera år även om det sett trevligt ut när vi gjort bokslut. Vi har haft tur. Det senaste året var det migrationsverkets pengar som fick det att gå ihop. Ska vi räkna med en lotterivinst för 2017 också? Claes-Åke Sörkvist (C) höll inte med honom.

– I motsats till föregående talare tycker jag att vi har en bra budget. Vi har klarat av att ge våra invånare en bra service med den skatte­satsen vi har.

ANNONS

En annan fråga som togs upp i debatten var utbygg­naden av Tanumskolan. Skolbygget var planerat att börja under nästa år, men är inte med i Alliansens budgetförslag, något som Social­demokraterna vände sig emot.

– Det vi gör nu är att skjuta problemet på framtiden. Det är viktigt att vi inte väntar ett år till, sa Louise Thunström.

Även löneökningen för undersköterskor tog plats i debatten. Tanum har beslutat att höjningen bara ska gälla den personal med titeln undersköterska till skillnad från exempelvis Strömstads kommun där all personal med undersköterskeutbildning och liknande arbetsuppgifter fått högre lön.

I sin budget hade S en utgiftspost på 1,5 miljoner kronor för att följa Strömstads exempel, men majoriteten var av ­annan åsikt.

– Vi prioriterade de som jobbade med äldre, så tydde vi avtalet. Vi jämförde oss då med andra kommuner lönemässigt och såg att vi låg bra till, sa Roger Wallentin (C).

När det var dags för beslut var det Alliansens budgetförslag som gick vinnande ur striden. Efter en begärd ­votering blev siffrorna 26 leda­möter för Alliansens budget och 14 för Socialdemokraternas. Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

ANNONS