Knäcker du julnöten från Dick i Säm?

Dick Johansson, 74, har slagit till igen. Men förra gången han gjorde en rebus utmed vägen höll det på att orsaka trafikkaos.

ANNONS
|

Därför har han medvetet gjort så att den nya julnöten blir enklare att knäcka.

För trafikanter i bygden är det inget nytt att Dick i Säm har en förmåga att hitta på ett och annat upptåg emellanåt.

– Jag har nog hållit på i femton år sådana här olika konstverk. Något år höll jag upp men då var det folk som frågade om jag inte kan göra något roligt igen.

Har du gjort just rebusar utmed vägkanten förut?

– Det har jag bara gjort en gång tidigare. Jag är lite försiktig med det nu för då höll det på att bli trafikkaos. Bilarna stannade på vägen för att lista ut vad det skulle bli.

ANNONS

Är det inte samma risk den här gången?

– Nu ska det vara så pass enkelt att det inte ska behöva bli så.

Lantbrukare Johansson har också under många år varit engagerad på olika sätt i karnevalen i Grebbestad som äger rum varje sommar. Där brukadeekipagen, som Dick i Säm hadeihop med Clas Toreld, alltid vara förknippade med något budskap. Konstverken utmed vägkanten däremot är bara till för att förbipasserande ska ha lite roligt.

Man tager vad man haver så ensilagebalarna är ett återkommande inslag som han i år har kombinerat med en målad bild på plywoodskivor.

Den avbildade fastigheten, av vilken typ får ni själva lista ut, finns i verkligheten någonstans i Södermanland och Dick Johansson berättar även, som kuriosa, att originalbyggnaden har en viss historisk koppling till den kände nazistledaren Hermann Göring.

– Jag hittade ett foto på nätet och har gjort den skalenligt på en och en halv plywoodskiva som sedan är målad. Det tog fjorton dagar så det var väldigt mycket jobb med den.

ANNONS