Rutin. I Tanums kommun finns cirka 50 sommaröppna kaféer, kiosker och restauranger och som kommunens livsmedelsinspektörer besöker som en rutin. (Arkivbild) Foto: Ronny B Nilsson
Rutin. I Tanums kommun finns cirka 50 sommaröppna kaféer, kiosker och restauranger och som kommunens livsmedelsinspektörer besöker som en rutin. (Arkivbild) Foto: Ronny B Nilsson

Många kaféer slarvar med städningen

Det är dåligt städat i flera sommaröppna kiosker, restauranger och kaféer i Tanum enligt livsmedelsinspektionerna.

ANNONS
|

I Tanums kommun finns cirka 50 sommaröppna kaféer, kiosker och restauranger och som kommunens livsmedelsinspektörer besöker som en rutin. Hittills har man hunnit med cirka hälften.

– Det är inte ovanligt med anmärkningar som att golven måste städas eller att skärbrädor ska bytas. Men det är sällan så dåligt att människor blir sjuka av att äta maten. Finns sådana risker beslutar vi om omedelbar stängning, säger Tanums miljö- och hälsoskyddschef Martina Vestgård.

Smutsiga golv, lådor och elsladdar på golven som försvårar rengöring, är vanliga anmärkningar liksom att matvaror i frysarna inte är märkta med innehåll eller datum.

En kiosk fick anmärkning på en flugsmutsig lampa och att det låg musspillning bakom frysboxen. I ett kafé fanns myror i köket. Ett annat kafé hade problem med att fåglar flög in i uterummet som användes som kylrum. På flera ställen var skärbrädorna gamla och slitna och gick inte att få rena.

ANNONS

Många ställen sköts exemplariskt påpekar Martina Vestgård.

Men det kan finnas ett samband mellan anmärkningar, outbildad personal och en större andel unga anställda.

– Det ligger en utmaning i att lära personalen hur viktigt det är att hålla rent för att inte människor ska bli sjuka. Men när vi gör en ny inspektion inom fyra veckor brukar det vara rent och åtgärdat, säger Martina Vestgård.

ANNONS