Mördare vill inte bli utvisad

Den man som knivmördade sin chef med 60 knivhugg har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen. Han vill att beslutet om livstids utvisning rivs upp.

ANNONS
|

Den 26-årige mannen dömdes i juni av Uddevalla tingsrätt till 18 års fängelse och livstids utvisning, för att brutalt ha huggit sin chef – som han även bodde hos – till döds i dennes kök. Mordet skedde i januari i en villa i Hamburgsund. Både den dömde mördaren och åklagaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten. Hovrätten beslutade att sänka fängelsestraffet från 18 till 16 år, då man tog fasta på 26-åringens berättelse om att mordet föregåtts av bråk inne i köket.

Däremot ändrades inte beslutet att mannen ska utvisas ur Sverige på livstid efter avtjänat straff. Det är denna del av domen som 26-åringen nu överklagar.

ANNONS

I sitt yrkande framför den dömde via sin advokat att han har vistats i Sverige under en längre tid, och att han här har inlett en relation med en kvinna. I och med detta har han etablerat en stark anknytning till Sverige, menar han.

Han framför vidare att om han skulle återvända till hemlandet Tadzjikistan så riskerar han livet. Och inte bara sitt utan även sina anhörigas.

– Jag har jätteproblem i Tadzjikistan, jag kan inte återvända. Jag dör hellre här än där, sa 26-åringen under tingsrättsförhandlingarna.

Mannen har bott och arbetat i Sverige men saknat uppehållstillstånd. Rädslan för att bli utvisad ur Sverige var en av förklaringarna mannen gav i rätten till varför han högg ihjäl sin chef.

ANNONS