Mysterium med dyr båt i Strömstad

En båt värd upp till en halv miljon kronor har legat övergiven i flera år i Kebal-hamnen. Igår tog sig polisen ombord, bröt upp ruffen och hittade leksaker, godis, tidningar och en dagbok, allt daterat 2008. Det var som om tiden stått stilla ombord. – Det här har jag aldrig varit med om tidigare, säger polisinspektör Thomas Andersson.

ANNONS
|

Gästhamnschefen Robert Klouda blev underrättad om den övergivna båten av den verklige båtplatsinnehavaren i februari 2013. Denne fick en annan båtplats istället eftersom ingen ägare dök upp. Robert Klouda har sedan dess satt upp lappar på båten att ägaren ska kontakta kommunen, pratat med sjöpolisen, Strömstadpolisen och larmtjänst. Men ingen har trätt fram som ägare och den är inte anmäld som stulen. Detta trots att båten, en Rinker, värderas till minst 200 000 kronor, ja, den kan vara värd så mycket som en halv miljon kronor.

Igår var polisinspektörerna Mikael Roos, som har hand om sjöfynd, och Thomas Andersson, Båtsamverkan Västra Götaland, från Lysekil på plats för att undersöka den mystiska båten och för att försöka få tag i ägaren. De skulle dessutom undersöka så att ingen låg död i ruffen, som var låst.

ANNONS

– Det är naturligtvis alltid sådant som känns oroligt, sade Thomas Andersson.

De gick ombord och upptäckte en hel del fynd, bland annat en norsk flagga, norska mynt och en handduk, omsorgsfullt lagd över instrumentpanelen. Att ägaren var norsk gick inte att ta miste på.

Ruffen, som var låst, fick de bryta upp. Och därinne verkade tiden ha stått stilla ända sedan 2008. Det låg leksaker och godisförpackningar alldeles orörda, liksom tidningar daterade 2008. Där fanns även en dagbok från 2008 med små korta anteckningar på norska. Men det viktigaste fyndet var en mängd handlingar som visade vilken firma som importerat båten från USA 2006 och ett förnamn på ägaren, Björn Helge.

– Båten är med all säkerhet stulen, ingen lämnar ju bara en sådan här värdefull båt, men den kan ju faktiskt ha legat här så länge som sedan 2008 eftersom nästan all information på båten är från den tiden. Det enda vi hittat som är yngre är en yoghurtburk från 2012.

– Det skulle också förklara varför vi inte hittat några upplysningar om den. Det är alltför länge sedan som den stals. Försäkringsbolaget har förmodligen redan betalat en ny båt åt ägaren, sade Thomas Andersson.

Robert Klouda försökte igår, med hjälp av handlingarna man hittade i båten, att få fatt i ägaren. Lyckas man inte kommer båten att tas upp ur vattnet av kommunen, förvaras i en hall och därefter säljas på auktion. Kommunen får därefter del av försäljningssumman för att bekosta sina utlägg.

ANNONS
ANNONS