FÄRRE PROGRAM. Strömstads gymnasium startar ingen sjöbefälsutbildning och ingen utbildning inom hotell och turism i höst. Däremot växer handelsprogrammet från sex till elva antagna elever.
FÄRRE PROGRAM. Strömstads gymnasium startar ingen sjöbefälsutbildning och ingen utbildning inom hotell och turism i höst. Däremot växer handelsprogrammet från sex till elva antagna elever.

Obehöriga elever en osäkerhetsfaktor

Omsökningsperioden till gymnasieskolorna är klar. Bara fem elever är antagna till Tanums lärlingsgymnasium. Ytterligare åtta vill börja men har inte behörighet.

ANNONS
|

Strömstads elevantal minskar från 88 i september 2014 till 82 nu. Men hur många elever som till sist kommer att börja på vilka program är ännu inte klart. 1 september lämnar Fyrbodals antagningskansli de slutgiltiga beskeden till rektorerna.

I mellantiden ska eleverna tacka ja eller nej till erbjudna platser. Sista dag för detta är 1 juli. Därefter kan eventuella erbjudanden gå ut till dem som står på reservplats. Sena antagningar blir det också för dem som ännu saknar behörighet men lyckas med vårbetyget eller läser upp betygen under sommaren. Gymnasiet söker också en specialpedagog för att stärka sitt IM-program.

Tanum erbjuder även sommarskola. Den senaste antagningsstatistiken visar att även om bara fem antagits så har 13 elever någon lärlingsutbildning i Tanum som förstahandsval, en ökning med ett par elever sedan i april. Om de åtta obehöriga lyckas nå behörighet kan antagningen alltså ändras drastiskt. Politikernas mål för gymnasiets nystart har varit 15 platser.

ANNONS

Strömstad har i år sommarskola riktad enbart till årskurserna sex och sju. Den påverkar alltså inte höstens antagning till gymnasiet.

Niondeklassare som inte är behöriga utgör ändå en osäkerhetsfaktor. Kommunerna är skyldiga att ge dem plats på ett så kallat introduktionsprogram (IM), som i princip skräddarsys efter individuella behov.

– I julas lutade det åt att mer än 20 elever skulle behöva gå IM, förutom nyanlända flyktingungdomar, säger Gunnar Axelsson, rektor på gymnasiet.

Ola Steen, studievägledare på Strömstiernaskolan, tror inte att siffran blir så hög som höstbetygen antyder. Eleverna jobbar ikapp under våren. Men niorna som gick ut 2014 var ovanligt starka. Andelen som inte når behörighet väntas därför bli högre i år.

Ola Steen sammanställer just nu sökstatistiken för årets nior och berättar att 66 procent av niorna i Strömstad valt gymnasiet i hemstaden.

De som söker sig till annan ort vill oftast gå ett program eller speciell inriktning som inte finns i Strömstad. Nio stycken söker till exempel estetiska programmet i andra kommuner, sedan det lagts ner i Strömstad.

Fler program är på väg ut på grund av minskat intresse. Sjöbefälsinriktningen på tekniska programmet gör inget intag i år och teknikprogrammet minskar intaget från 13 till sex elever, medan natur ökar något, från 13 till 17.

ANNONS

Hotell- och turismprogrammet är också på väg bort och tar inte in någon elev.

– En paradox att ingen vill gå hotell och turism i en stad som Strömstad, men det verkar som om man får jobb i den sektorn även om man går andra utbildningar, så eleverna skaffar sig nog större bredd, är Gunnar Axelssons tolkning.

ANNONS