Olagligt trädäck – ägare hotas av vite

Ägarna struntade i kravet att riva det olagliga altandäcket. Nu riskerar de att få betala vite.

ANNONS
|

Det var i april 2014 som naturvårdshandläggare från länsstyrelsen upptäckte sjöboden med utbyggt altandäck som saknade strandskyddsdispens.

Området som kontrollerades, då även Bohusläningen var med för att rapportera om den särskilda tillsynsveckan, började vid Kattudden utanför Kämpersvik och skulle under dagen fortsätta norrut längs kustremsan mot Grebbestad.

När ägarna i det här fallet konfronterades angående altanen uppgav de att delar av trädäcket fanns redan när de köpte sjöboden 20 år tidigare. Fast det hjälpte inte och ansökan om dispens i efterhand avslogs. Motiveringen var att byggnationen hade en avhållande effekt för allmänheten. För att understryka kravet att riva, kopplades föreläggandet mot ägarna till ett vite.

ANNONS

Efter uppföljande fältbesök för några veckor konstaterade länsstyrelsens naturavdelning att altanen fortfarande var kvar och har därför gått vidare till mark- och miljödomstolen för att vitet ska utdömas.

Tre personer hålls ansvariga och hotas av ett vite på 5000 kronor var. Får de behålla trädäcket om de betalar?

–Nej, så fungerar det inte. Det här är en slags böter för att man inte har tagit bort det inom rätt tid. Nästa steg kan bli ett föreläggande med ännu högre vite eller att vi ansöker hos Kronofogden om att det verkställs, säger Alexander Karlberg.

ANNONS