Skadad. Håkan Elg med den skadade berguven. Arten kan bli över 70 centimeter lång och ha en vingbredd på 140-170 centimeter. Medellivslängden är 20 år.
Skadad. Håkan Elg med den skadade berguven. Arten kan bli över 70 centimeter lång och ha en vingbredd på 140-170 centimeter. Medellivslängden är 20 år.

Ovanlig berguv hittad skadad

I lördags hittades en skadad berguv vid Smörkullen i Hamburgsund. Nu äter den upp sig hos Fågelcentralen i Kungälv.

ANNONS
|

Det var Jonas Nilsson som stod för det udda fyndet. Han kontaktade Håkan Elg, lärare på Hamburgsundskolan som är ornitologiskt intresserad, skriver Strömstads tidning.

– Den hade en ytlig skada på höger vinge. Men jag har aldrig träffat en så lugn berguv. Antingen var den omtöcknad efter att den flugit in i något eller så var den trött efter att den legat skadad, berättar Håkan Elg.

Berguven, som är Sveriges största uggleart, ingick i ett mycket framgångsrikt uppfödningsprojekt i Tanum på 70-talet. Projektet var så framgångsrikt att berguven faktiskt trängde undan Pilgrimsfalken. Men nu har den senare börjat komma tillbaka och i stället har berguven minskat drastiskt i antal.

ANNONS

– Jag är oroad, det verkar som om berguven är på väg att försvinna i Tanum. Men vad det beror på vet vi inte, säger Håkan Elg till Strömstads tidning

Den skadade berguven vilar nu upp sig hos Fågelcentralen i Kungälv.

– Den tror att den är piggare än vad den är och försöker ta sig ur buren. Den är lite mager och behöver äta upp sig. Men den äter själv och det är skönt så att vi slipper tvångsmata den, säger fågelvårdaren Sofie Jonasson.

Om den kommer klara sig är för tidigt att säga. Först ska den rehabiliteras och flygtränas så att man ser att den kan flyga själv. Tillfrisknar den kommer den sedan att släppas ut i Tanum igen.

Hittar man en skadad fågel får man som privatperson hjälpa fågeln så den kommer till vård inom 24 timmar. Man kan använda Fågelcentralen: 0303-165010303-16501.

ANNONS