Skål.  –Köpp,köpp. De starkaste man kan beställa på Utängens loge är kaffe och Flädersaft. Men ingen har klagat.
Skål. –Köpp,köpp. De starkaste man kan beställa på Utängens loge är kaffe och Flädersaft. Men ingen har klagat.

Premiär hos dansante bonden i Utängen

På lördag är det premiär för dansen på anrika Utängens loge i Tanum.

ANNONS
|

När dansen i ladugården drar igång på lördag, är det med en fläkt av anrika Uddevallavarvet och mycket norskt blod. För Utängens loge är en lika unik som etablerad dansbana i både Västsverige och Sydnorge. Kännetecken: Bar med hemgjord flädersaft som starkaste dryck.

– Den ger ett särskilt rus, lyckorus, säger Gunilla Jakobsson, som själv tillverkar drickat och sedan rätt många år driver verksamheten i dansladan ihop med Kjell Carlsson. Han köpte gården, struntade i mjölkproduktion och satsade på dans på logen i stället. Det var för över 30 år sedan, nu. – Jag hade jobbat här ihop med brorsan Henry som arrenderade Utängens gård. När den blev till salu köpte jag loss den och satsade i mindre skala på dans, som ett bidrag till familjejordbruket, berättar Kjell Carlsson. Intresset för den här dansmiljön har sedan bara vuxit. Var tredje dansare som kommer hit är från grannlandet Norge och under 18 lördagar och 16 onsdagar med början 14 maj brukar det vara fullt eller nästan fullt på danserna. Ladan har tillstånd för 780 gäster åt gången. Det är de förhållandevis somriga och enkla förhållandenas som lockar publiken, tror paret. – Men golvet har vi varit noga med. Det ska vara bäst i Västsverige, säger Kjell som slipar och putsar inför varje dans. Han visar boxar där man själv kan sätta sina skor, för att minska halkan om den är för stor eller öka glidet om det är det som behövs. Själva danslogen är egentligen ett ränne. Trappor ifrån Uddevallavarvet leder dit upp. De flerfärgade lamporna i taket kommer också från skeppsvarvet. – Faktum är att det gör toaletterna utanför också, säger Kjell och drar på smilbanden. Ni har valt bort alkoholtillstånd helt och hållet, utan funderingar? – Ja, det bidrar till att vi slipper hålla oss med vakter och de flesta som kommer hit gör det för miljön och för att dansa och träffas. Den bästa reklamen sprids från mun till mun. Sedan är det klart, att vi inte kontrollerar vad det finns i termosarna. Men viktigt för att en sådan här verksamhet ska bli hanterlig är, att man slipper bråk och fyllor, tycker jag säger Gunilla.

ANNONS

Danserna på Utängen har pågått sedan 1986. – Då hade Västerby loge några kilometer härifrån brunnit ner och jag bedömde att vi nog skulle ha en marknad för dans, minns Kjell. Sedan 1999 har Gunilla varit med i ledningen och kompletterar varmkorvförsäljningen med hembakt, sylt, marmelad och gele. Det är det genuina som säljer logen, menar hon. Hur hon träffade Kjell Carlsson? På Utängens loge - så klart... Det känns som att stå i en stor domkyrka, när man väl kommit upp på dansgolvet och blickar ut över den stora ladugården. En våning ner finns en pub som paret gärna hyr ut till sällskap. Till exempel har ett par ur TV-serien "Bonde söker fru" firat sitt bröllop här. Men något som troligen ger Utängens loge extra luft under vingarna är nog, det ökande intresset för dans och kanske särskilt för bugg, samt att så många gamla folkparker och mötesplatser ute i bygden lagts ner. – Lunden i Grebbestad, dansparken i Kåtebol (som numera har en dans per år), Rabbalshede Folkets Park, Uddevalla Folkets Park är bara några av alla saknade ställen, säger Kjell Carlsson. – Sedan är det är en konst, att bjuda publiken så pass enkla arrangemang att de lockar alla sorters människor. Här har också Trafikverket hjälpt till, som byggt nya motorvägen och dragit bort den tunga trafiken en bra bit ifrån Utängen, som ju ligger ganska nära gamla E 6. På lördag är dags för säsongspremiär. Flera har redan varit här och ställt upp sina husvagnar. – Vi är ju ingen camping, men några tillåter vi övernatta här när de har huset med sig, säger Kjell Carlsson. Enligt SMHI blir lördagen mulen i Tanumshede, men utan regn.

ANNONS
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=GFZeiMXL5odC9Zb08I4SlyMNPok9GmPtrPj6C1aiDwN5DPVGgkcmFrERKehrToBgsHcR78GcYqFhFhOEeXNRXe08UH2EdyFE&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Sug efter dans Det är väl inte tvekan om att program som Let´s dance ökat intresset för dans och kanske mest för bugg. Men när dansen åter lockar stora skaror, har mötesplatserna för dans blivit färre. Det är visst liv i Munkedals Folkets Park. Parken i Bäckefors är igenväxt och öde. I Uddevalla har Folket Park blivit bostadsområde. I Kåtebol brukar man hålla en dans per sommar. Lunden i Grebbestad är nedlagd. Rabbalshede Folkets Park är saknad. Lane Loge har poppat upp som en framgång och ungefär samma standard som Utängens loge. Ellösparken var en gång klassisk mötesplats för unga. Tidningen Fokus räknade 2012 ut att de fanns 240 folkparker i landet 1962 och att hälften av dem då fanns kvar. De är sannolikt ännu färre i dag. Bugg är tillsammans med Foxtrot en av de vanligaste sociala pardanserna i Sverige. Den dansas till 4/4-dels takt. Bugg består av olika grundfigurer, fria figurer och kombinationer. Bugg kan dansas till olika tempon och musikstilar och är en helt improviserad förningsbar dans.

ANNONS