Skärpta rutiner för fritidsbarns hemgång

Även i Tanums kommun har det hänt att barn av misstag skickats hem när de skulle ha gått till fritidshem eller varit kvar på förskola. Incidenterna har lett till översyn av rutinerna på respektive plats. Hur bra föräldrar är på att informera om ändrade tider finns det delade åsikter om.

ANNONS
|

Bohusläningen berättade nyligen om sexåringar i Uddevalla som sänts hem av misstag.

En förälder i Tanums kommun berättar om motsvarande händelser. Den då sjuårige sonen skickades tre gånger på två månader felaktigt med skolbussen när han i själva verket skulle till fritids. Tredje gången upptäckte personalen själv misstaget. Vid ett tillfälle ingrep busschauffören.

Pappan, nöjd med att skolan nu sett över sina rutiner, undrar hur vanligt det är med incidenter som dessa.

Ett liknande fall har skett nyligen. En förälder till en femåring fick löfte av personal att barnet kunde vara kvar på förskolan sedan den allmänna förskoleverksamheten avslutats. Ansvarig personal, inte kontaktad av föräldern, fick dock inget besked och barnet sattes på skolbussen. Pappan var hemma och allt gick ändå bra.

ANNONS

Riktlinjer finns om att meddela hemmet när en elev, som inte är ledig eller sjuk, uteblir från skolan. I övrigt är det upp till varje enhet att skapa sina rutiner.

Sven-Eric Ohlsson, en av rektorerna i södra delen av kommunen, berättar att rutinerna skärpts efter misstag från skolans sida, något han tillskriver mänskliga faktorn.

Kollar närvaron

I Hamburgsund går nu till exempel fritidspersonal varje dag till respektive klass och kollar om närvaron stämmer med grundschemat.

Principen att barnet, vid minsta oklarhet, stannar på fritids tillämpas både där och på andra håll.

– Och vi ringer hellre föräldrarna en gång för mycket än en gång för litet, säger Carina Romgård, rektor på Tanumskolan, Hedeskolan och Lurs skola.

Hon tycker att kommunikationen i allmänhet är bra mellan skola, fritids och föräldrar.

"Vi måste veta"

Ulrika Hjärling, rektor i Grebbestad, anser att det brister en hel del i föräldrarnas information om ändrade tider. En dag under jullovet kom bara hälften av barnen till en sammanslagen fritidsavdelning och personal fick ägna mycket tid åt att ringa och kolla.

– Vi måste veta. Det handlar om säkerheten för barnen, säger hon.

I Backa i Bullaren är en kontaktbok för varje elev en del av rutinen för kommunikation med föräldrarna.

ANNONS

– Rutinerna måste följas. Det får inte bli fel, understryker rektor Ulla Elowson.

ANNONS