Noga. Blir det skyddsjakt utses en jaktledare som har tät kontakt med länsstyrelsen för att säkerställa att rätt varg skjuts.
Noga. Blir det skyddsjakt utses en jaktledare som har tät kontakt med länsstyrelsen för att säkerställa att rätt varg skjuts.

Skadad varg härjar i Bullaren

På bara någon månad har det varit sex vargangrepp i Bullaren. 13 får har dödats eller skadats. Vargen verkar ha en bettskada och det kan vara samma varg som blev påkörd nyligen.

ANNONS
|

– Med största sannolikhet är det samma varg alla gångerna eftersom angreppen har skett på samma sätt. Jag har också en misstanke om att den har en skada i munnen. Betten i skinnet ser väldigt konstiga ut. Det var ju en varg som blev påkörd av en bil för ett tag sedan, det kan vara den, säger Jimmy Karlsson, länsstyrelsens besiktningsman .

Han kan inte säga säkert om det rör sig om en ensam varg men tror det.

– Att döma av konsumtionen av kött, verkar det bara vara en.

Olyckan skedde den 7 augusti, inte långt från ett av angreppen. Enligt bilföraren var det en varg som han körde på. Den försvann och hittades inte, trots eftersök.

ANNONS

Sex angrepp på så kort tid är mycket, säger Jimmy Karlsson.

– Och det har eskalerat de sista dagarna, det har nästan varit var och varannan natt. Han har triggat igång sig själv.

Vargen har slagit till på fyra gårdar varav tre ligger mycket nära varandra. Den fjärde gården ligger en och en halv mil därifrån.

En av gårdarna har drabbats tre gånger.

– Han har försökt få in sina får men de har varit så nervösa att det inte har gått att få tag i dem. Sista natten satte han upp ett täcke av vit plast runt fållan för att skrämma vargen men det hjälpte inte.

Den natten, det var det senaste angreppet, skadades ett får som fick avlivas och ytterligare ett får försvann.

Vid de fem andra angreppen har i tur och ordning tre får dödats, två skadats och ett får dött, ett får skadats och ett får dött, ett får dött, ett får dött och två skadats. Alla skadade får utom ett, har måst avlivas.

Vid två av angreppen var det stängsel runt hela hagen, de andra hade öppet mot vatten och det var där vargen kom in.

– De har haft får där ganska länge och också haft varg i närheten utan att något hänt. Man har väl blivit trygg i det men till slut är det någon som hittar in. Det finns egentligen inget stängsel som är optimalt.

ANNONS

Bullarebygden ligger vid Kynnefjäll där det finns ett vargrevir sedan många år tillbaka och det är ett område som varit utsatt för många angrepp.

– Än vet vi inte om den här vargen kommer därifrån men vi har plockat vargspillning och skickat för DNA-analys. Vi har DNA-profiler på alla alfapar, det kan vara någon enstaka där vi inte har på båda föräldrarna. När den är klart får jag veta exakt vilken individ det är, säger Jimmy Karlsson.

ANNONS