BERGET. Bergets kvalitet är en av de saker det råder delade meningar om.
BERGET. Bergets kvalitet är en av de saker det råder delade meningar om.

Skilda meningar om bergtäkt i Bullaren

I januari i år överklagade Stig Wadenbrandt länsstyrelsens tillstånd till en bergtäkt i närheten av hans hem på Klageröd. I går besökte Mark- och miljödomstolen området för att få mer information.

ANNONS
|

Klageröds Gräv och Entreprenad har fått tillstånd att ta ut krossat berg i närheten av Klagerödsbackarna. Stig Wadenbrandt bor mittemot och har kritik mot planerna på flera punkter.

Han tycker att inte tillräckligt med samråd hållits och han befarar att verksamheten ska skapa miljöstörningar i form av buller för de kringboende och därmed fallande värde på husen. Han ifrågasätter också såväl bergets kvalitet som behovet av fyllnadsmassor och jämför med bergets del närmare stora vägen:

– När 164:an drogs om var Vägverket tveksamt till om berget gick att använda som fyllnad. Nu är det sättningar i vägen.

Till hans skäl för att motsätta sig projektet hör också närheten till naturreservatet Bredmossarna, där tillträdesförbud råder mellan 1 april och 30 juni till skydd för häckande fåglar.

ANNONS

Han är också orolig för trafiksituationen där vägen från det tilltänkta arbetsområdet kommer ut på väg 164, särskilt när det är halt och tunga fordon har svårt att ta sig upp medan andra kör snabbt.

– Många har kört av här och utför slänten, säger han.

– Vi litar på Trafikverket. De vet att det blir en ökning av den tunga trafiken, förklarar Stellan Ahlin, konsult för Klageröds Gräv och Entreprenad.

Företrädarna för domstolen och länsstyrelsen vandrar runt i området tillsammans med Wadenbrandt och företrädare för bolaget för att i verkligheten se vad frågorna handlar om.

Stellan Ahlin säger att bullret från sprängningar högt uppe på berget är det enda ljud som kan störa. Kross, knackning och annan verksamhet ska ligga väl avskärmad.

Med är också Ingela Sörqvist från Tanums naturskyddsförening. Även föreningen har synpunkter på den planerade täkten, med tanke på naturreservatet, som ingår i EU:s skyddsnätverk Natura 2000.

– Vi vill ha en Natura 2000-prövning. Även om det blir lågt buller undrar jag över de tekniska ljuden. Vet vi hur de inverkar? undrar hon.

Rådman Susanne Mörkås och domstolens tekniska råd Joen Morales är noga med att bägge parter får ge sin syn på saken och är öppna för fortsatt skriftväxling när protokollet är klart.

ANNONS

– Det hade aldrig behövt gå så här om det skötts bättre från början. Men jag känner mig överkörd. Det är inte bra när tilliten till myndigheter börjar svikta, säger Stig Wadenbrandt.

Fakta: Bakgrund till ärendet

Tillstånd att spränga och krossa berg för vägfyllnad och betonggjutning.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation (MPD) lämnade i november 2015 tillstånd för uttag av krossat berg på högst 100000 ton per år. Det är en maximal gräns. Uttaget beräknas normalt bli hälften så stort.

Stig Wadenbrandt har överklagat beslutet med hänvisning till bullerproblem, trafikstörningar och störningar i naturreservat. Han anser att bergets kvalitet är för dålig och att det finns tillräckligt många bergkrossar inom en radie på fyra mil för att fylla behovet.

ANNONS