Stor beredskap i Sverige vid olycka

Det finns flera system som varnar Sverige vid en kärnkraftsolycka i våra grannländer. Och i Strömstad finns beredskap om en olycka skulle inträffa.

ANNONS
|

Skulle det hända en kärnkraftsolycka eller ett utsläpp från ett kärnkraft i något av Sveriges grannländer finns det flera system för att svenska myndigheter ska få reda på det. Dels är de länder som är anslutna till Internationella atomenergiorganet, vilket de flesta nationer i FN är, skyldiga att varna varandra. Och dels har de nordiska länderna ett avtal att meddela varandra även vid mindre händelser.

– För händelsen i måndags fick vi varningar från båda systemen, säger Catarina Danestig Sjögren som är chef för enheten för beredskap på svenska strålsäkerhetsmyndigheten.

Men trots att läckan i Halden skedde i måndags kom inte varningen förrän på tisdagen. Det berodde på att den norska motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten, som sköter rapporterandet, inte fick vetskap om läckan förrän först då. Om det är rimligt med så lång väntetid på en varning vill Catarina Danestig Sjögren inte spekulera i men enligt de regler som finns i Sverige är det alldeles för lång tid.

ANNONS

– Enligt de krav vi har så ska man larma så snart som möjligt, men senast inom en timme, säger hon.

Även i Strömstad fick man en varning under tisdagsförmiddagen. Den kom från länsstyrelsen. Skulle det inträffa en allvarlig olycka i Halden är det dem som går in och tar ansvaret.

– Då är det statliga myndigheter som har huvudansvaret. Sen får vi så klart bistå med information och åtgärder som inte rör själva olyckan, säger Carin Oleryd som är säkerhetssamordnare i Strömstads kommun.

Pågrund av närheten till Halden har kommunen sett över riskerna för en eventuell olycka.

– Det finns med i vår risk- och sårbarhetsanalys just för att vi ligger så nära Halden där det finns en kärnkraftsreaktor, säger Carin Oleryd.

I analysen beskrivs sannolikheten för en kärnkraftsolycka i Halden som mycket låg, men konsekvenserna som katastrofala. Extrema störningar i samhället och katastrofala direkta eller mycket stora indirekta hälsoeffekter är några av de konsekvenser som målas upp.

Händelsen i Halden i måndags tror Carin Oleryd inte kommer påverka kommunens säkerhetsarbete.

– Inte som det ser ut i dagsläget. Det var tydligt att det var ett litet utsläpp utan konsekvenser för miljön eller för kommunens invånare, säger hon.

ANNONS
ANNONS