Strömstads nattjour stänger 1 april

Enligt förslag stängs vårdcentralens natt- och helgjour i Strömstad från och med 1 april. Ett förslag som hänger ihop med att kvällsjouren i Tanum nu hittat personal och öppnar.

ANNONS
|

Den 29 februari träffades Norra hälso- och sjukvårdspresidiet för att diskutera framtiden för Strömstads nattjour. Tanken var att öppna kvällsjour i Tanum, men på grund av rekryterings problem var det nu ovisst.

– Det har varit svårt att hitta personal, men under sittande möte fick de samtal om att det löst sig. Därför föreslås det nu att jouren stänger den 1 april, samtidigt som kvällsjouren öppnar i Tanum. Men formellt beslut tas först den 17 mars, berättar Jörgen Molin (M) ledamot Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Han ser positivt på förslaget och menar att det grundar sig i att det är för få patienter nattetid i förhållande till kostnaderna.

ANNONS

– Det jag ser är att de patienter som kommer på natten inte skulle vara på en vårdcentral i vilket fall. Antingen är de såpass dåliga så att ambulans ska tillkallas, eller så använder vi oss av 1177-uppdraget. Det innebär att man ringer sjukvårdsupplysningen och om det inte är allvarligt så åker hemsjukvården ut och tittar till patienten. Oftast räcker det, säger han.

Har förslaget mött någon kritik?

– Ingen har varit öppet kritisk, men jag har stött på åsikter där de inte riktigt förstått vad det här innebär.

Har ni stött på problem för patienterna sedan kvällsjouren stängt?

– Det är påfallande få som råkat ut för svårigheter. Det jag däremot upplevt är ett problem är att patienter som åker ner till Lysekils vårdcentral på kvällen hänvisas vidare till Näl. Det blir ett onödigt åkande och kommer nu bli bättre när de kan åka till Tanum.

Jörgen Molin har lång erfarenhet av arbete inom vården och tror att kostnaderna har ökat i och med att kvalitén blivit bättre.

– Dels är det ökade volymer, dels en bättre kvalité inom sjukvården. Man opererar höfter på äldre nu till exempel, som man inte skulle ha gjort för 20 år sedan.

Den kvälls- och helgjour som öppnar i Tanumshede kommer att ligga på Närhälsans vårdcentral.

ANNONS

– Jag tror att de kommer att ha öppet mellan klockan 17:00 till 24:00 på vardagar och minst sex timmar på helgen. Men jag är inte helt hundra, säger Jörgen och hänvisar till Norra hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ulrik Hammar.

------------------------------------

Fakta: Helg- och nattjour

Enligt förslag stängs vårdcentralens nattjour i Strömstad den första april.

Vid samma tid öppnar kvällsjouren i Tanum.

Under natt och helg hänvisas Strömstads patienter antingen till 112 alternativt 1177 om det inte är akut.

I närområdet finns, två dygnsambulanser i Strömstad och en i Tanum.

ANNONS