Utreder högre kraftverk

Tanums kommun vill utvärdera sin vindkraftsplan och utreda vad som händer om man sätter upp vindkraftverk som är 180 meter och 200 meter höga i kommunen.

ANNONS
|

– Vi gör en ny översiktsplan som är ute på samråd just nu. I samband med det tänkte vi se över vindkraftsplanen och göra den här utvärderingen av den, säger planarkitekt Maria Helje.

Tanums kommun har en vindkraftsplan som antogs av kommunfullmäktige i december 2009. Kommunen har fått förfrågningar från flera intressenter om att få etablera vindkraftverk i kommunen som är högre än dagens maxhöjd 150 meter.

Nu har kommunen beställt en utvärdering som ska vara klar 30 oktober för att se vilken påverkan så höga vindkraftverk skulle ha på landskapsbilden. Det görs genom att man tar fram fotomontage som visar hur vindkraftverken kan se ut i landskapet och vilka skuggeffekter högre vindkraftverk ger.

ANNONS

Man vill även utreda hur mycket el som produceras av vindkraftverken i kommunen, om vindkraftverken byggts ut i överensstämmelse med vindkraftsplanen och hur mycket el som nuvarande och eventuella framtida vindkraftverk kan producera.

Utvärderingen man har beställt kommer att kosta 138 900 kronor och utförs av Rådhuset Arkitekter i Uddevalla. Det finns drygt 20 vindkraftverk utbyggda i de utpekade områdena för vindkraft i Tanum i översiktsplanen.

ANNONS