Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

Vad vore Bottna utan Sven?

När Bil-Sven blev av med alla verktyg kunde han förstås inte gå till Smed-Sven och be honom göra nya. En ensamföretagare kan inte alltid rädda en ensamföretagare.

Kvar fanns då Båt-Sven (Sven Rune Christer Johansson). Men som gammal båtbyggare hade han inte så mycket med bilar att göra och förresten gick han numera helt in för att bygga vikingaskepp. Sådana som de flesta sett i aktion på Bottnafjorden.
Men skam den som ger sig.

Bil-Sven eller Sven Johansson, 70, som han också heter, kom hem till sin bilverkstad i Svenneby från semester i augusti i fjol och upptäckte att inbrottstjuvar hade länsat verkstaden på allt.

"Han gör ett bra jobb"

Det finns knappt en Bottnabo eller Svennebybo som inte fått sin kärra lagad av Sven i hans livsverk "Sven Johanssons Bilreparationer".

– Det är klart att det känns. Jag blev bestulen på en verktygsbas som jag hade byggt upp under 44 år, sedan 1973. Polisen lade ner fallet efter några månader och jag var dåligt försäkrad. För vem räknar med att man ska bli av med allt man äger, säger Bil-Sven som annars är känd på bygden för att vara en glad typ med nära till en vits och ett skratt.

– Ja, det plus att han gör ett bra jobb, är nog huvudorsaken till att jag alltid anlitat honom, förklarar Kjell Olsson från Hamburgsund, som just den här dagen får framvagnen på bilen fixad av Bil-Sven.

Arbetar med erfarenhet

För Jimmy Hansson på Hamburgsunds bilservice har tagit vara på Bilsvens mångåriga erfarenhet och låter honom jobba på där med bilreparationer, så mycket han själv önskar.

– Man måste tro på sig själv och att man fixar felen. Jag har ingen formell utbildning men lång erfarenhet, säger Bil-Sven och lockar fram ännu ett skratt på verkstaden.

I en annan del av Bottna släcker Smed-Sven (Sven Börjesson) elden i smidesverkstaden för att ta lunch. Hans karriär startade med utbildningen i Steneby i Dalsland. Mellan 1983 -93 drev han smedja i Hantverksbyn, Konstnärernas Kollektivverkstad i Bohuslän.

Senare byggde han sin egen smedja hemma i Bottna. Smidet har genom åren oftast varit nysmide, vässning av maskinmejslar och tillbehör till sten- och byggindustrin.

Hundratusentals produkter har lämnat Svens smedja. I dag har Kristoffer Foss i Munkedal tagit över den löpande verksamheten. 

Sven själv arbetar numera mest med dokumentation och forskning. Många års samarbete med Göteborgs universitet har resulterat i filmen "Smeden och Stenen" och sakkunnigt deltagande i återuppbyggnad av Södra Råda kyrka 

– Det finns alltid jobb för en god smed, säger han som själv har mästarbrev i konstsmide och smidit bland annat trappräcken och ljusstakar i Svenneby och Bottna kyrka.
Stenindustrin har funnits i Bohuslän sedan 1800-talet.

Hobby på äldre dar

Men det finns alltid något som är äldre, som till exempel vikingaskepp.

Sådana har Båt-Sven, Sven Rune Christer Johansson, byggt. Han har liksom de andra Sveningarna uppnått pensionsålder. 

– När man blivit 71 kan man ägna sig åt sin hobby i stället för allt de där vanliga, säger han när han visar oss ett nytjärat vikingaskepp på 12 meter han ännu sköter om. Det heter

Hägern och vinterförvaras i före detta Hornbore by söder om Hamburgsund.

Förr byggde Båt-Sven träbåtar och mest segelbåtar, berättar han och visar en elmotor som vikingaskeppet utrustats med under vintern - en Greenstar Marine på 10 hk.

En toppmodern och miljövänlig elmotor och en båt med modell hämtad från 900-talet - vem har sagt att inte olika tidsåldrar kan passa ihop?

Men så var Båt-Sven elingenjör också, innan han började med träbåtar.

LÄS MER: Inköpsförening en idé som blev traktens mötesplats

LÄS MER: Många vill bo naturnära och billigt, nära havet i Bottna

I trakten av Bottna

Bottna socken ligger nordväst om Uddevalla innanför Bottnafjorden.

Sommarparadis i någorlunda närhet: Fjällbacka, Hamburgsund, Gerlesborg, Bovallstrand, Hunnebostrand.

Befolkningen ökade från 391 1810 till 737 1870 varefter den minskade till 221 1970 då den var som lägst under 1900-talet. 

Bottnefjorden (ibland även stavad Bottnafjorden) är en fjord (havsvik) på gränsen mellan Sotenäs och Tanums kommuner. Söder om mynningen mot havet ligger Bovallstrand och vid fjordens norra strand Gerlesborg.

I närheten ligger Gerlesborgsskolan, en fristående eftergymnasial konstskola, med filial i Stockholm, som grundades 1944 av Arne Isacsson. Här finns en tvåårig grundläggande konstutbildning, inriktad mot fri konst.

MEST LÄST