Viltstängsel vid E6
dödsfälla för räv

Viltstängsel vid vägkanterna ska vara till nytta för både djur och trafikanter, men för en räv i Tanum blev det en dödsfälla.

ANNONS
|

– Det måste ha blivit en fruktansvärd död. Man undrar hur länge den hängde så här innan den dog, säger Tanumsbon Micke Hedman, som dokumenterat den olyckliga räven med sin mobilkamera.

Hans fru upptäckte det livlösa djuret då hon var ute på promenad med hunden, som reagerade på djurkroppen. Den var täckt av rimfrost och inte lätt att skilja från växtligheten i området.

Räven hade fastnat i stängslet mellan E6 och den nya vägen mellan Oppenområdet och industriområdet i Tanumshede.

– Det är ovanligt att djur kommer till skada i viltstängsel, säger Timo Rönni, projektledare på Trafikverkets avdelning för drift och underhåll, efter att ha stämt av med kolleger i organisationen.

ANNONS

15 x 15 cm

Rönni berättar att viltstängslet i Tanum har en maskstorlek på 15 gånger 15 centimeter, avpassad för att fungera för älgar och hjortdjur. Detta är den vanligaste typen av viltstängsel.

– Det finns också faunastängsel, ett tilläggsnät som håller undan mindre djur och som ska hindra att exempelvis grävlingar och vildsvin bökar sig under stängslet, men vad jag vet finns det ännu inte i norra Bohuslän, säger Rönni.

Micke Hedman är som yrkeschaufför medveten om fördelarna med viltstängsel:

– De gör nog mycket nytta, men kan också ge en falsk trygghet eftersom djur ibland hamnar på fel sida. Djurens naturliga passager kan också skäras av.

ANNONS