Konkurrensutsatt. Med låga elpriser är det endast de mest lönsamma vindkraftsprojekten som verkligen blir av. I Tanum finns flera platser med goda vindförutsättningar.
Konkurrensutsatt. Med låga elpriser är det endast de mest lönsamma vindkraftsprojekten som verkligen blir av. I Tanum finns flera platser med goda vindförutsättningar.

Vindkraften tar höjd för ökad effektivitet

Med låga elpriser har utvecklingen av ny vindkraft gått trögt de senaste åren. Men om vindkraftverken byggs högre blir de mer lönsamma – och nu vill två bolag få sina tillstånd ändrade för att kunna bygga högre i Tanum.

ANNONS
|

Sedan 2013 har det schweiziska bolaget Alpiq haft tillstånd för 13 vindkraftverk i området Tormoseröd på gränsen mellan Tanums och Strömstads kommuner, omkring en och en halv mil nordost om Tanumshede.

Men någon vindkraftspark har det inte blivit än.

Anledningen till det är dels de låga priserna på el, och dels att bolaget fick tillstånd till kraftverk på 150 meter i stället för de 185 meter som man sökte för.

Nu är den nya standarden i branschen minst 200 meter, förklarar Johannes Hjelmstad på Alpiq.

– Kommer du upp i höjden så blåser det mer och det är en jämnare vind, så driftsmässigt blir det ett mindre slitage, säger han.

ANNONS

När även den teknologiska utvecklingen gått kraftigt framåt, går det att få ut 40 till 50 procents mer energi ur ett kraftverk på 200 meter jämfört med ett på 150 meter, förklarar Johannes Hjelmstad vidare.

I den planerade vindkraftsparken i Tormoseröd vill företaget därför bygga verk som är just 200 meter i stället för 150.

Detsamma gäller företaget Rabbalshede kraft, som i dagsläget har tillstånd för totalt 34 kraftverk i tre parker i både Tanum och Strömstad.

Än så länge har inget av företagen lämnat in någon formell ansökan. Men om de får tillstånd för 200 meter kommer det sannolikt att bli färre turbiner, uppger Britta Ersman, finanschef på Rabbalshede kraft.

– På 200 meter får du mer effekt på varje verk, och då kan du sätta färre turbiner, förklarar hon.

För att bygga högre är bolagen dock beroende av tillstånd från kommunen, som tar vägledning i den kommunala översiktsplanen.

Och sedan flera år pågår arbete med en ny översiktsplan för Tanums kommun, informerar kommunalrådet Liselotte Broberg (M). Förhoppningen är att den ska kunna klubbas i fullmäktige innan årets utgång.

Men vilken höjd på kraftverken den nya planen kommer att tillåta kan hon inte säga något om i dagsläget.

– Vi får ha en diskussion i våra partigrupper, den frågan kommer upp till hösten, säger Liselotte Broberg.

ANNONS
ANNONS