Förre politikern Hans Jonasson äger Turisthotellet i Ljungskile. Arkivbild: Per Landén / Lasse Edwartz
Förre politikern Hans Jonasson äger Turisthotellet i Ljungskile. Arkivbild: Per Landén / Lasse Edwartz

Ägaren: "Tjänar löjligt mycket på det här"


– Jag tjänar löjligt mycket på det här, säger Hans Jonasson, välkänd före detta politiker som äger Turisthotellet i Ljungskile.

ANNONS
|

I onsdagens Uppdrag granskning lyfts Turisthotellets avtal med norska företaget Hero som exempel på hur Göteborgs stad har tecknat långa och dyra avtal med privata HVB-hem för att användas som asylboenden.

När de svenska gränskontrollerna infördes i vintras minskade flyktingströmmen radikalt och därmed också behovet av platser för asylsökande.

Som en följd står Turisthotellet i Ljungskile i dag redo för att ta emot flyktingar. Personal finns på plats men sängarna står tomma. Inte en enda av platserna utnyttjas.

Enligt Uppdrag granskning kostar de 24 tomma platserna i Ljungskile 36 000 kronor per dygn i skattepengar. Det blir en dryg miljon kronor i månaden.

ANNONS

Hur mycket tjänar du på det här?

– Löjligt mycket. Men eftersom Hero är min kund och inte vill gå ut med hyran så vill inte jag heller göra det. Hyran är satt på en nivå utifrån det stora behov som var då, säger Hans Jonasson.

Avtalet löper på minst två år, och gäller minst till 1 februari 2018.

På sin Facebook-status skrev Hans Jonasson strax efter lunch på onsdagen, innan Uppdrag granskning hade sänts, att "jag skrattar hela vägen till banken".

– Jag är djupt kritisk mot den här politiken. Under mina 20 år som politiker har jag argumenterat bestämt för en restriktiv invandringspolitik. Jag är inte emot invandrare, men vi borde hålla en mer hanterbar volym.

– Men, om Sverige vill ha det så här så har jag inga problem att tjäna pengar på det. Jag har tillgodosett folkviljan.

De avtal som granskas i tv-programmet skrevs i juni, konstaterar han.

– Det är okej att tjäna pengar på det här, men inte på eventuella mygelavtal. Jag skrev avtal i januari, ett halvår innan det i Göteborg. Därför är jag inte berörd av den här processen.

– Jag fick mail från Hero för några minuter sedan där de ger en annan bild. Men jag tycker att det är häpnadsväckande hur Göteborg har agerat, och det är märkligt när Hero rekryterar från sin avtalspartner.

ANNONS
ANNONS